Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Bøsse og bøsse imellem

'I Love You Phillip Morris' er en underholdende, men også rodet film om kærligheden mellem to mænd, som spilles af Jim Carrey og Ewan McGregor
'I Love You Phillip Morris' er en underholdende, men også rodet film om kærligheden mellem to mænd, som spilles af Jim Carrey og Ewan McGregor
Kultur
15. april 2010

Det er svært ikke at falde for Jim Carrey og Ewan McGregor i filmen, der handler om deres kærlighed til hinanden - eller rettere deres rollers kærlighed til hinanden - I Love You Phillip Morris.

Ja, det er en rodet film, der ikke ved, om den vil være komedie eller drama. Men det er også en overmåde spøjs og underholdende film, hvor McGregor næsten er for sød som titlens Phillip Morris, mens Carrey leverer en af den slags næsten maniske tour de force-præstationer fulde af humor og følelser, der understreger, hvor god en skuespiller han egentlig kan være.

Rammen om fortællingen er Steven Russell (Jim Carrey), der ligger for døden og opruller sin historie for publikum: Engang for ikke så længe siden var han lykkeligt gift, havde en datter og arbejdede som politimand. Men i virkeligheden var og er han bøsse, og efter en ulykke besluttede Steven sig for at springe ud af skabet og leve livet fuldt ud. Han flyttede til Miami, fik sig en lækker kæreste og levede langt over evne, hvorfor han også begyndte at svindle i stor stil.

Utilfredsstillende

Det gik godt i et stykke tid, men så blev Steven afsløret og måtte ind og ruske tremmer. Her mødte han Phillip Morris, og de to forelskede sig, men selv om Stevens kærlighed var ægte nok, var det liv, de fik, da de begge blev løsladt, bygget på en stor løgn, som forfulgte Steven og gjorde det svært for Phillip at elske ham.

Og det er selvfølgelig budskabet i I Love You Phillip Morris: Det nytter ikke noget at leve på en løgn. På et tidspunkt bliver løgnen afsløret, og man kommer til at såre de mennesker, man holder allermest af, ligesom det bliver sværere og sværere at finde ud af, hvem man selv er.

I sin skildring af en mands bedrag og selvbedrag og jagten på kærlighed og anerkendelse minder I Love You Phillip Morris om film som Lasse Hallströms En sand løgn og måske især Steven Spielbergs Catch Me If You Can. Men hvor Spielberg formår at finde en tilfredsstillende balance mellem humor og alvor, har instruktørerne bag I Love You Phillip Morris, Glenn Ficarra og John Requa, svært ved at holde tungen lige i munden. Der er scener i filmen, hvor tonen svinger mellem folkekomedie og tragedie, og selv om det bestemt ikke er kedeligt, er det heller ikke psykologisk eller emotionelt tilfredsstillende. For hvor alvorligt skal man som publikum tage en film og nogle personer, der tilsyneladende ikke tager sig selv alvorligt?

Munter mellemting

Al denne genre- og toneforviring skyldes i virkeligheden nok, at de to instruktører ikke har kunnet finde ud af, om de ville lave en romantisk komedie, et eksistentielt drama eller et humørfyldt og komplekst portræt af en uforbedrelig svindler og derfor er endt med en sær, men overvejende munter mellemting. Som sagt spiller Jim Carrey op til sit bedste i den flamboyante rolle som Steven Russell, også selv om han indimellem tangerer karikaturen, og Ewan McGregor er sød, solid og lidt passiv som Phillip Morris.

At I Love You Phillip Morris er er en film om kærligheden mellem to mænd, lægges der ikke skjul på, og der er flere sjove situationer, hvor man spiller på det overraskende - chokerende? - i at se Jim Carrey dyrke svedig bøssesex.

Men ellers er I Love You Phillip Morris nu en ganske tækkelig film, hvor de store følelser fylder mest, og man trods alt ikke tvivler på, at Steven og Phillip har dem for hinanden.

I Love You Phillip Morris. Instruktion og manuskript: Glenn Ficarra og John Requa. Fransk-amerikansk (CinemaxX, Empire, Metropol og Palads i København og en halv snes biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her