Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Klodsmajor eller modig helt

Husets Teaters forestilling 'Sandsynligvis', handler om Frank Grevil, analytikeren i Forvarets Efterretningstjeneste, som lækkede hemmelige dokumenter og såede tvivl om beslutningsgrundlaget for vores deltagelse i Irak-krigen. Grevil endte i fængsel. Stykket er om manden, der blev en besværlig klods om benet for den danske regering
Frank Grevil lækkede i 2004 en række hemmelige papirer fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Frank Grevil lækkede i 2004 en række hemmelige papirer fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kultur
19. april 2010

Informations journalist Charlotte Aagaard udgav i 2005 en dokumentarisk bog om Frank Grevil, der blev fyret fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), og den sag, der gjorde ham kendt som whistleblower.

Nu har hun som ekspert i både mand og sag været konsulent på teaterstykket Sandsynligvis, der har premiere på Husets Teater. Ifølge hende er det ikke kun sagen, men også mennesket Frank Grevil, der er interessant:

»Han erklærede jo regeringen krig ene mand og satte den faktisk skakmat i en hel uge. Regeringen var nødt til at offentliggøre trusselsvurderingerne om Irak og dokumentere, at de mente, de havde refereret Forsvarets Efterretningstjeneste korrekt.«

Ifølge Aagaard fremstillede medierne dengang situationen som 'Frank Grevil mod statsminister Anders Fogh', og i den magtkamp var der ikke megen tvivl om, hvem der havde de stærkeste spinkræfter. Meget hurtigt dukkede der kompromitterende oplysninger op om Grevils person, der skulle så tvivl om hans troværdighed: En falsk dødsannonce, løgne og hævngerrighed. Alt sammen materiale af en god, dramatisk karakter:

»Men i teaterstykket er der mere fokus på sagen end på personen. I min bog har jeg gjort meget ud af hans barndom og historien om hans far, fordi der er paralleller mellem dem. I stykket er historien om faderen helt udeladt.«

Charlotte Aagaard var den første, som fik Grevil til at afsløre sin identitet. Indtil da havde han valgt at være en anonym kilde, men da Aa- gaard skulle interviewe ham, mente hun, at han ville fremstå mere troværdig, hvis han stod frem med navns nævnelse. Det gjorde han. Og så fulgte dramaet.

En kompleks karakter

Med tiden blev Charlotte Aagaard så involveret i Grevilsagen, at hun impulsivt foreslog Frank Grevil at lave en bog. Hendes betingelser var, at han fortalte ærligt, og at hun forbeholdt sig retten til at skrive frit.

Bogen, I nationens tjeneste. Frank Grevil - majoren, der fik nok, blev en blanding mellem en biografi og en dokumentar om whistle- blowersagen. Charlotte Aagaard var flere gange ved at droppe bogen, fordi Frank Grevil fortiede vigtige oplysninger, blandt andet om sit alkoholforbrug.

Hendes fremstilling af Grevil viser en mand, der ikke er drevet af idealisme, som man måske skulle tro, men i højere grad af ønsket om at hævde sig:

»Han har en høj selvhævdelse og er sindssygt begavet på en lidt nørdet måde. Der ligger nogle meget indviklede bøger på hans natbord, altså kvantefysik og filosofiske værker, og han er i stand til at forstå nogle meget komplicerede teoretiske sammenhænge. Men han er ikke noget politisk tænkende menneske, og det spænder ben for ham i denne her sag.«

Ifølge Aagaard er dét, at Grevil ikke er en haj ud i det politiske spil, også en del af forklaringen på, hvorfor det så relativt sent gik op for ham, hvilken rolle han selv spillede i Irak-krigen:

»Som kemisk analytiker havde han jo en nøglerolle. Forsvarets Efterretningstjeneste havde så få ressourcer på det område: De havde en atomekspert, en kemisk ekspert og en ekspert i biologisk krigsførelse, der vurderede den irakiske trussel.«

De tre mænd sad og analyserede de rapporter, de fik fra Danmarks allierede, FN's våbeninspektører og diverse tænketanke.

»Det gik faktisk først op for ham, at han var et politisk redskab efter krigen,« siger Charlotte Aagaard.

Fra filmmanus til teater

Egentlig var det meningen, at Charlotte Aagaards bog skulle filmatiseres. Kontrakten fra Nimbus Film var klar, men i sidste øjeblik faldt aftalen på gulvet.

Til gengæld valgte dramatikeren Maj Rørbæk at skrive et teaterstykke om Grevils historie. I teaterstykket ligger fokus mere på sagen end på personen, siger Charlotte Aagaard og tilføjer, at man selvfølgelig er nødt til at beskære materialet, hvis man skal ende med en forestilling på halvanden time:

»Man bliver nødt til at klippe et sted. Og der er meget essens i selve historien, hele videregivelsens forløb og den rolle, FE spillede. Det er jo den, der er kernen i sagen.«

Teaterstykket er derfor ikke bare en historie om Frank Grevil, men lige så meget en historie om Danmarks deltagelse i Irak-krigen og den rolle, Forsvarets Efterretningstjeneste spillede i den forbindelse.

Under alle omstændigheder er det ikke første gang, Frank Grevil er i rampelyset med stort drama.

'Sandsynligvis' spiller på Husets Teater til den 09. maj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her