Læsetid: 2 min.

Popquiz eller kærlighed?

Nick Hornby fornøjer med endnu et portræt af generationen, der gemmer sig bag trivia-detaljer
23. april 2010

Kender De Bob Dylans Blod på sporene? Eller Bruce Springsteens Kærlighedstunnelen? Nej, vel. Vi har en fin tradition for ikke at oversætte titler på musikalbum, og det skurrer derfor, når amerikanske Tucker Crowes album konsekvent kaldes Juliet, Nøgen i Nick Hornbys nye roman.

Men det skyldes givetvis, at romanen bærer samme titel som albummet, og at det danske forlag derfor har frygtet, at vi ville forveksle den danske version med originalen, hvis ikke Juliet, Naked blev gjort til Juliet, Nøgen. Ikke? Og det på trods af at netop Hornby-læsere - også de danske - er lige præcis dem, der går op i den slags forstyrrende popkulturelle detaljer. I øvrigt er alle andre albumtitler i romanen ikke oversat.

Nå, heldigvis er der ikke ret meget andet at udsætte på den britiske forfatters sjette roman og heller ikke på Jan Hansens sikre oversættelse.

Tucker Crowe er en fiktiv amerikansk sanger/sangskriver, der i 80'erne lavede musik i stil med Dylans og Springsteens og siden er blevet genstand for intens idoldyrkelse af en stribe besatte mænd på internettet. En af dem er britiske Duncan, der har begravet sig i myten om Crowe, hvis musikalske karriere pludselig stoppede efter et toiletbesøg på en bar i Minneapolis i 1986.

Aldrig for gammel

Ingen har siden hørt fra rockstjernen, men så dukker Juliet, Nøgen op, hvorefter både Duncan og hans kæreste, Annie, skriver hver en anmeldelse af den. Annie mest fordi, hun ikke er enig med Duncan i, at den er noget værd.

De to er omkring de 40 år og mildt sagt heller ikke enige om, hvad vej deres 15 år lange forhold skal gå. Bedre bliver det ikke, da han indleder et forhold til en kollega, og hun får en e-mail-henvendelse fra Tucker, der forstår hendes vurdering af det nye album - det er noget lort.

De to begynder i al hemmelighed at skrive sammen, og det er i forholdet mellem dem, at romanen Juliet, Nøgen er bedst. Det er Hornby vist ganske klar over. Historien om Duncan nedtones i hvert fald hastigt, da det viser sig, at Annie og Tucker trods deres aldersforskel og afstand har en pæn del tilfælles.

Blandt andet har de begge spildt 15 år af deres liv; han på druk og tilfældige kvinder, hun på et mislykket forhold med Duncan, der har proppet sin formålsløse tilværelse med meningsfuld pop. Det sidste - meningen med hans musik - er Tucker i øvrigt ikke enig med sine fans i, viser det sig, men som læsere af Nick Hornby ved, så er en mand aldrig for gammel til at lære nyt om både sig selv og livet.

Samme læsere vil glæde sig over Juliet, Nøgen, der bortset fra en noget utroværdig og overflødig psykiater, er endt som et stemningsfuldt og fornøjeligt portræt af genkendelige menneskers helt almindelige problemer med kærlighed og popmusik.

Nick Hornby: 'Juliet, Nøgen'. Oversat af Jans Hansen. Lindhardt og Ringhof. 336 sider. 300 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu