Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Børge Outze og frihedens forbandelse

Dagbladet Informations grundlægger formåede at bringe frihedens moralske krav med ind i efterkrigstidens demokrati. Information fejrer sine første 65 år med en storslået biografi over en ener i dansk journalistik
Kultur
4. maj 2010

Information er modstandsbevægelsens avis. Og det skal ikke forstås som et historisk begreb. Det dokumenterer denne mursten af en biografi over Børge Outze, avisens grundlægger, redaktør og husspektakel frem til sin alt for tidlige død, 68 år gammel, i 1980.

Outze overlevede frihedens forbandelse. Han bragte sit store personlige mod og sin kompromisløse trang til uafhængighed og moralsk protest med ind over den tærskel i dansk folkestyre, der skulle skræves over, da tyskerne og deres danske mestermænd, modvilligt, ondsindet og genstridigt trak sig tilbage efter 5. maj 1945. Besættelsen var ingen parentes, som »de mænd, som har rejst sig fra lænestolene for atter at blive store Folk i Danmark« en overgang forestillede sig - for nu at låne et par ord fra en af Outzes første ledere i den fri avis. Først nu begyndte kampen for det frie ord.

Bogens kyndige og velskrivende forfattere, histo- rikeren Ole Lange og journalisten Alex Frank Larsen, tegner over mere end 800 sider et detaljeret og overdådigt tidsbillede af den voksne Outzes livslange kamp for ytringsfriheden, forstået i dens mest radikale version. Outze gav også det frie Danmark et alternativ til samarbejdspolitikken.

Hans bevægende liv afspejler en konflikt, der stadig deler vores samfund og ikke vil gå væk. Det er konflikten mellem samarbejde og modstand. Senest brændte tidligere statsminister Anders Fogh-Rasmussen fingrene på den, da Danmark gik med i Irak-krigen. Fogh solgte sin samarbejdspolitik som modstandskamp.

Frihedens forbandelse

Forfatterne belægger deres historie med Outzes egne ord og mængder af andre centrale aktørers vidnesbyrd. Men fremstillingen krydres bogen igennem af et kildevæld af anekdoter. Et eksempel: Hans Edvard Nørregaard-Nielsen, en sprogkunstner på højde med Outze, citeres for disse ord: »På Information havde man akkurat samme glæde af sine eksamensbeviser, som en ko på slagteriet har det af sin stamtavle«.

Man kan hist og her ærgre sig over disponeringen af stoffet. Vi får lige lovlig meget at vide om den radikale pacifist P. Munch i 1920'erne, men faktisk intet om Outzes Information og 68-oprøret, der skaffede avisen dens eneste markante fremgang og stakkede rigdom i 1970'erne. Nå, det vigtige er, at Information er og bliver medarbejdernes avis. Man læser den for deres skyld. I Tyskland kaldes vigtige journalister for 'autorer', altså forfattere. Det skal Informations skrivende medarbejdere også være. Deres opgave er ideelt set at give udtryk for deres egen mening. Det er frihedens forbandelse. Mange er blevet knust under dens vægt.

Outze forstod det. Han var en smidig mand. Odensedrengen kom i 1936 til det konservative Nationaltidende i København. Efter 'Rigskrystalnatten' i 1938, da Tysklands jøder blev erklæret fredløse, trodsede Nationaltidendes lederskribent, Franz von Jessen, den selvpålagte danske censur og følgagtighed over for Adolf Hitler og skrev en sætning, der kom til at stå som motto for hans unge beundrer, Børge Outze: »Der hænder i Tiden Ting, som man for sin menneskelige Værdigheds Skyld maa tage Stilling til, selv om derved baade en personlig og en folkelig Risiko løbes«.

Kvalitet, ikke kvantitet

Outzes egen avis begyndte i 1943 under den tyske besættelse af Danmark som et 'informations-blad', der leverede illegale nyheder til en kreds af særligt interesserede. Outze blev på den måde et centralt medlem af den danske modstandsbevægelse. I årene efter befrielsen begyndte kampen, oftest på randen af afgrunden, mod det etablerede Danmarks talløse forsøg på at få hans avis til at gradbøje sin pligt til aldrig at fortie ting, som efter redaktionens mening burde bringes til offentlighedens kundskab. Information har haft det som sin væsentligste opgave at huske os på, at vores frihed og vores folkestyre meget langt fra er en selvfølge. Kort før Outze rent faktisk blev taget af tyskerne, i oktober 1944, havde han klogelig efterladt sig et langt afskedsbrev, der kunne åbnes ved hans død. Heri står: »Jeg har kæmpet min lille Del af den store Krig uden Had til andet end Usselhed og Terror«.

Han slutter således: »Det var Skade, dette Brev skulde aabnes - men hvad, lad os trøste os med, at det ikke er Kvantiteten af Tid, det kommer an paa i Livet«.

Til alt held for os, blev det ham selv, der åbnede brevet, ikke hans efterladte.

Kvalitet, ikke kvantitet - i livet, som her, og i avisens spalter. Det blev også opskriften på Information.

Samarbejdspolitikken

Efter krigen og helt op til denne dag har der raset en konflikt i det danske samfund om vores samarbejdspolitik med nazisterne. Tilhængerne af samarbejdspolitikken fremstiller ofte konflikten som om det er dem, der er sat på anklagebænken.

Det er omvendt. Det er en af denne bogs store fortjenester, at den dokumenterer det så overvældende. Det var svært at forestille sig modstandskampen uden eksistensen af en samarbejdspolitik, der afbødede det værste. Den modsatte tanke, at modstandsbevægelsen gjorde samarbejdspolitikken vanskeligere, fristede derimod magthaverne. Stikkerlikvideringerne? Var de ikke en forbrydelse? Osv.

Derfor måtte Outze lægge bly i sine boksehandsker. Han så gerne topnazisterne, danske som tyske, stillet for en henrettelsespeloton. Men vi får ikke lov at glemme, hvad dødsstraf er. Lange og Larsen giver i et kort glimt ordet til en præst, der følger sin dødsdømte stikker af en søn ud til volden på Christianshavn, hvor det officielle Danmark sætter ham hætten over hovedet. Her må man samle sig et øjeblik, inden man læser videre. Som så mange andre steder i denne indtryksmættede bog. Læs den. Dens historie må aldrig glemmes.

Læs uddrag af bogen her

'Outze. Reporter, redaktør, revser'. Ole Lange og Alex Frank Larsen. Informations Forlag. 849 s.,rigt illustreret .Kr. 399

Peter Wivel er Politikens korrespondent i Berlin. Han var chefredaktør på Information fra 1987-90.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her