Læsetid: 4 min.

Hvad hvis det var dig selv, der sku' skyde i Afghanistan?

Hvordan er det at være dansk soldat i Afghanistan, der har været aggressiv og bange i månedsvis? Det kan man leve sig ind i gennem hele seks følelsesstærke forestillinger om den en eller anden form for krig lige nu
Udmattelsen og hormonerne slås i dansk teaters krigsforestillinger netop nu. Her er det Anders Brink Madsens slagne soldat i 'Let opklaring' på Entréscenen i Århus.

Udmattelsen og hormonerne slås i dansk teaters krigsforestillinger netop nu. Her er det Anders Brink Madsens slagne soldat i 'Let opklaring' på Entréscenen i Århus.

Morten Schriver

7. maj 2010

Krigen i Afghanistan er ikke længere kun noget i nyhederne. Efterhånden kender de fleste danskere nogen, der har været i Afghanistan. Forståelsen af den distancerede krig bliver mere konkret. Og teatret spejler nu krigen i et bundt intense forestillinger.

Nyeste Afghanistan-tolkning er Von Badens Let opklaring på Entré Scenen i Århus. Her er det fire machomænd, der styrter rundt i sandet og beskydningerne - i en tekst skrevet af Henrik Vestergaard, baseret på interviews med soldater fra 1. Lette Opklaringseskadron. Tilskuerne sidder i en bordfirkant, som var der bare tale om et politikermøde eller et kasernemøde - i Siggi Óli Pálmasons underdrevne scenografi, hvor et kæmpekort på gulvet angiver arenaen.

En projektor kaster angrebsbilleder op på et lærred, som var det bare film. Men inde i firkanten knokler mændene altså rundt i skægstubbe og fortrængt liderlighed i Morten Lundgaards mandetætte instruktion og i Thomas Matyjasiks enerverende lydhelvede. Soldaterne styrter hen for at hvile sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aksel Gasbjerg

Overskriften på denne artikel om 6 teaterstykker, der handler om at være dansk soldat i Afghanistan, lyder:

"Hvad hvis det var dig selv, der sku' skyde i Afghanistan?"

Disse sikkert udmærkede teaterstykker ser krigen gennem besættelsesmagtens briller. Det ville have været frugtbart, hvis bare et enkelt stykke ville se krigen fra de dræbte og lemlæstede afghaneres side.

Dvs teaterstykker, der berører den modsatte side af krigens grusomhed, som kunne samles under overskriften:

"Hvad hvis det var dig selv, der sku' skydes i Afghanistan?"