Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Sort og pervers

Hvem kan kede sig under en film, der skildrer seksuelle udskejelser som inkluderer rageknive, håndjern, lak, læder, piske, grisemasker og anden kønslig omgang med mejeriprodukter?
Hvem kan kede sig under en film, der skildrer seksuelle udskejelser som inkluderer rageknive, håndjern, lak, læder, piske, grisemasker og anden kønslig omgang med mejeriprodukter?
Kultur
12. maj 2010

Roman Polanskis Bitter måne fra 1992 er en lidt mystificerende og selvmodsigende filmisk fisk. For der er samtidig noget altmodisch over dele af filmen, navnlig den tunge flashback-struktur og præmissen med et sippet og kriseramt britisk ægtepar, der på en luksusliner møder en uudgivet amerikansk forfatter, som insisterer på at indvie manden i sit foruroligende forhold til en ung fransk kvinde. Forudsigeligt nok både tiltrækkes og frastødes han.

Det er svært at afgøre, præcis hvor seriøst Polanski ønsker, at man skal tage Bitter måne, men af samme grund har man lov at skære igennem og simpelthen se den som en komedie. Vel at mærke en - selv efter Polanskis standard - ravnesort og bundpervers af slagsen.

Som sådan fungerer den fortrinligt. Det aftvinger absolut en alternativ form for respekt, at man kan lave en film, hvor et af de mere uskyldige øjeblikke er det, hvor et blowjob når sit klimaks bedst som en gammeldags brødrister kaster de færdige stykker toast op i luften.

Manuskriptet er spækket med slagkraftige og/eller dobbelttydige replikker, og dertil kommer den ypperlige casting: Hugh Grant og Kristin Scott Thomas er lige i (ko)øjet som de bornerte briter, men filmens største aktiv er Peter Coyote, der med sit karakterfulde libertinerfjæs og sin smidigdiabolske replikbehandling stråler som den maskuline del af det korrumperede par.

Som den feminine tager frodige Emmanuelle Seigner på overbevisende vis rejsen fra pludrende ung pige til glinsende dominatrix - og det giver da lige et ekstra perverst pift, at hun er instruktørens kone! Endelig gør Polanski fornem brug af evigt fotogene Paris, hvor cirka halvdelen af filmen udspiller sig.

Bortset fra en trailer rummer dvd-udgivelsen intet ekstramateriale.

Bitter måne. Instruktion: Roman Polanski. Manuskript: Gérard Brach, John Brownjohn og Roman Polanski. Kan fås som dansk Region 2-dvd fra Pan Vision

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her