Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Svært at være et velklædt vilddyr

Wes Andersons animerede 'The Fantastic Mr. Fox' er en underholdende film om forsøget på at tæmme et vilddyr – og den kan ses af både store børn og voksne
Seværdig. Hr. Rævs elegante facon og verdensmandsmanerer vil i høj grad tiltale et voksent publikum.

Seværdig. Hr. Rævs elegante facon og verdensmandsmanerer vil i høj grad tiltale et voksent publikum.

SF Film

Kultur
27. maj 2010

Når man af natur er et vilddyr med hang til sjov, ballade og altid at være festens midtpunkt, er det svært at leve et roligt familieliv og ingen unødige chancer tage. I hvert fald hvis man er hr. Ræv, hovedpersonen i Wes Andersons flotte, stop motionanimerede The Fantastic Mr. Fox, der er baseret på en bog af den britiske forfatter Roald Dahl - ham med blandt andet Charlie og chokoladefabrikken, Matilda og Heksene.

Den velklædte, energiske, charmerende og lidt for kække hr. Ræv er overordentligt træt af at bo i en hule under jorden sammen med sin kone og søn, og han insisterer på, at familien i stedet flytter ind i et gammelt træ med udsigt til de tre velbevogtede gårde, hvor hr. Ræv i de gode, gamle dage gik på rov sammen med vennerne.

Og selvfølgelig kan han til sin kones store utilfredshed ikke holde sig i skindet, men må ud på et sidste rov.

Ressourcestærk og opfindsom, som han er, designer han flere sindrige, men bestemt ikke ufarlige planer for, hvordan han kan trænge ind på gårdene og slippe ud igen.

Dermed påkalder hr. Ræv sig også de tre barske gårdejeres vrede - de bryder sig ikke om at være blevet gjort til grin af dette flamboyante rovdyr - og snart har hr. Ræv fået de andre dyr i sin omgangskreds modvilligt involveret i en brutal stillingskrig med gårdejerne, som tager skrappere og skrappere midler i brug.

Typisk Wes Anderson

Også Wes Anderson selv - manden bag Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Darjeeling Limited - lægger en vældig opfindsomhed for dagen i den humørfyldte og underholdende The Fantastic Mr. Fox, der godt kan ses af - store - børn, men bestemt ikke kun er en film for børn. Det skæve, stiliserede univers - med gammeldags dukkeanimation, der passer overordentligt godt til historien - den begavede, skarptslebne og tørt humoristiske dialog og hr. Rævs elegante facon og verdensmandsmanerer er typisk Anderson og vil i høj grad tiltale et voksent publikum.

Roald Dahl skrev historier med kant, og The Fantastic Mr. Fox er på en måde en voksen og politisk lettere ukorrekt - men sjovt nok ikke mindre opbyggelig - udgave af Kenneth Graemes Vinden i piletræerne. Ægteskab, kønsroller, venskab, midtvejskriser, samfundsstrukturer, generationskløfter, ansvarlighed og meget andet diskuteres i en usædvanlig og eventyrlig ramme, og med stemmer af George Clooney og Meryl Streep (som hr. og fru Ræv) - heldigvis er filmen ikke eftersynkroniseret på dansk - er det umuligt ikke at lade sig forføre af The Fantastic Mr. Fox.

Og af hr. Ræv, der undervejs bliver lidt klogere på livet, sin kone og søn og sig selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her