Læsetid: 3 min.

Det uafgjortes forbandelse

Birgithe Kosovic overbeviser med renfærdig roman om svig og skam i Jugoslavien
7. maj 2010

Indimellem er det nu godt, at man som anmelder aldrig kan tillade sig at kyle en bog fra sig i irritation. For skønt dette i særlig triste tilfælde kan betyde time- og daglange pinsler, medfører det også, at bøger, der begynder kedeligt, alligevel får en chance og kan vise, at de fortjener den. Som Det dobbelte land af Birgithe Kosovic, forfatteren, som sidst i 1990erne så ambitiøst forsøgte sig i Karen Blixens stil med Legenden om Villa Valmarana og Om natten i Jerusalem.

Få sider inde i den nye bog måtte jeg tage en beslutning. Enten affinde mig med den overudførligt udpenslende, pædagogisk forklarende stil eller også pansre mig inde i mit krav om noget mere eksperimentelt og knap så traditionelt. Jeg valgte at give mig fortællingen i vold, og jeg blev ikke skuffet.

Konstruktionen er nu ellers så velkendt, som næsten tænkes kan: Ensom Ældre Mand Ser Tilbage og gør status over sit liv. Men modellen får sin berettigelse ved, at denne hovedperson dels har et nok så indviklet regnestykke at gennemgå, dels genkalder sig mere end sit eget liv. Eller rettere, trådene i hans liv er flettet sammen med hans lands, Jugoslaviens, historie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu