Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mesterlig pianist og kammerorkester

Med stjernepianisten Leif Ove Andsnes skabte Det Norske Kammerorkester små mirakler i både ny og gammel musik
Kultur
7. juni 2010
Med stjernepianisten Leif Ove Andsnes skabte Det Norske Kammerorkester små mirakler i både ny og gammel musik

Tivoli præsenterer den ene koncert efter den anden på højt niveau i denne tid, og alt for ofte er salen halvtom eller mindre end det.

Det er både skammeligt og ærgerligt, at musikfolket ikke kender deres besøgelsestid, når der kommer verdensnavne til byen, og det gjaldt til en vis grad også i torsdags.

Leif Ove Andsnes burde naturligvis kalde på en mild billetstorm, og hvis man er P2-lytter, skulle Det Norske Kammerorkester nok have vækket nysgerrigheden. For hvornår har man overværet en koncert med et så inspirerende samarbejde mellem en pianist og et kammerorkester, en så stimulerende programlægning og en så imponerende stilistisk spændvidde?

Sturm und Drang

Ankermanden i Det Norske Kammerorkester er koncertmester Terje Tønnesen, som i samme funktion har været med hele vejen i Oslo Filharmonikernes eventyrlige succeshistorie under dirigenten Mariss Jansons. Noget sådant kender vi heller ikke til i Danmark.

Tønnesen dirigerer fra sin pult, kropsligt og insisterende, men det er, som om hver eneste af de øvrige 33 musikere i lige så høj grad tager maksimalt ansvar, og dermed arbejder ensemblet i nærmest telepatisk kontakt som én stor kammermusikgruppe.

Således blev man aldeles overrumplet, da nordmændene lagde ud med en subtil klanglægning af Bach-sønnen Carl Philipp Emanuels e-mol-symfoni. Sturm und Drang for strygere med tilløbne blæsere, gjort lokkende og spillevende i en knivskarp retorik.

Dansk klaverkoncert

Derfor var springet ikke langt til det næste værk fra 2009, vores egen Bent Sørensens 2. Klaverkoncert med tilnavnet La Mattina og skrevet til Leif Ove Andsnes og orkestret. Man forstod bagefter, hvorfor komponisten var så lykkeligt bevæget, da han kom op og blev hyldet på scenen. Han må have følt, at hans visioner blev materialiseret i et ideelt soundscape, og måske også mere end det. Det begynder med en næsten uhørlig sitren i violinerne som underlag for en drømmeagtig gestaltning af Busonis klaverversion af Bachs koralforspil Nun komm, der Heiden Heiland.

Dermed er sporet lagt. Det er et grundlæggende harmonisk og spirituelt værk, med satsbetegnelser som lugubre (dyster), luminoso (lysende) og misterioso (gådefuld). Et sælsomt og fascinerende skue vokser frem af den årle morgenstund, bestandigt changerende, som i en gondol på vej gennem Venedigs kanaler.

Lyriske filigranfigurer, bidske eruptioner, brokker fra populærmusikken, opsprættet Vivaldi, strygere der spiller claves og nynner - siger og skriver alt blev åndeløst genfortalt af disse musikere i verdensklasse.

Lyksalig Mozart

Terje Tønnesens version af Janaceks 1. strygekvartet for orkestrets strygere var også en begivenhed. Som inspireret af jalousidramaet i Tolstojs novelle Kreutzersonaten kan man læse Janaceks eget ustabile kærlighedsliv ind i musikken, og i denne forstørrede udgave blev depressionen, desperationen og euforien forløst med fuld loyalitet over for den særegne musiks aforistiske karakter.

Andsnes vendte tilbage foran orkestret, som Mozart gjorde det, som solist og dirigent, og jeg kunne bruge en hel anmeldelse på at fortælle om de lyksaligheder, de beredte os i klaverkoncerten i c-mol.

Det var en af de smukkeste opførelser af en Mozart-koncert, jeg har hørt i mit liv. Det kunne vel sige det hele.

Den danske kulturminister er som bekendt betaget af radiokanalen P4 Radio Hele Norge. Åbenbart uden at have lyttet til den.

Han skulle have lagt vejen forbi Tivoli torsdag aften og hørt dette fabelagtige kammerorkester. Det kunne have givet ham ideen til at arbejde for, at der med tiden kom et dansk orkester på samme niveau.

Koncert i Tivolis Koncertsal 3. juni./b> C.Ph.E. Bach: Symfoni i e-mol. Bent Sørensen: Klaverkoncert nr. 2 La Mattina. Janacek: Strygekvartet nr. 1 arr. for strygeorkester. Mozart: Klaverkoncert nr. 24 i c-mol. Leif Ove Andsnes (klaver). Det Norske Kammerorkester. Koncertmester: Terje Tønnesen. Torsdag den 3. juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her