Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Nyrops rådhus

’Et raadhus til alvor og fest’ giver et godt og mangfoldigt indtryk af et bevaringsværdigt hus
Kultur
17. juni 2010
’Et raadhus til alvor og fest’ giver et godt og mangfoldigt indtryk af et bevaringsværdigt hus

Martin Nyrop går selv rundt med rundpuldet hat på sit københavnske rådhus i Niels Vests film, Et raadhus til alvor og fest, om arkitekten og hans værk. En rekonstrueret skikkelse, som døde for 90 år siden.

Men han var spillevende og stædig, da han tegnede den røde teglstensbygning og møblerne og dørbeslagene og lamperne og fik Jens Møller Jensen til at male kalkmalerierne på væggene og Anders Bundgaard til at hugge granitdyrene og de groteske portrætter i facaden.

Nyrop er ikke alene i huset. Filmens rum er fyldt med farverige og dansende nydanskere, glade bryllupsgæster, kagespisende københavnere og entusiastisk personale. Det er vigtigt for Niels Vest, at det er et folkeligt hus. Hvilket ikke forhindrer instruktøren i at blive en anelse docerende eller højtideligt begejstret, når han på lydsiden fortæller om bygmesterens kamp med stoffet og sine modstandere.

Arts-and-craft

Alt i alt giver filmen et godt og mangfoldigt indtryk af det bevaringsværdige hus.

Den er da også belønnet med en Europa Nostra Award for sin gengivelse af den spraglede og livfulde blanding af nationalromantik og kvalitetsbyggeri med stærke italienske forbilleder. Og det er interessant at se paladserne i Siena og Ferrara på nye filmoptagelser, side om side med billederne af tårne og gesimser på Københavns Rådhus.

Husets bagende med kontorer og svalegange har mindelser om de overvældende trækonstruktioner i Nyrops store udstillingsbygning fra 1888.

Men den tekniske side af rådhuset er i øvrigt underdrevet i betragtning af, hvor avanceret ventilationssystemet blev udtænkt, og hvor moderne konstruktionen af det store glastag over hallen er udført. Funktionalisterne med PH i spidsen betragtede huset som et forbillede, tværs gennem alle snørkler og dekorationer.

Man kan sige, at Nyrop i sin farverige omsorg for billedstørrelser og håndværksmæssige detaljer er et eksempel på arts-and-craft, en engelsk 1800-tals bestræbelse, som Bjørn Nørgaard nu til dags har fortsat i sin boligbebyggelse på Bispebjerg Bakke, i øvrigt lige over for Martin Nyrops fine hospital.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her