Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Tæv i tre dimensioner

I går viste Imperial-biografen i København Danmarks kamp mod Holland live og i 3D. Spørgsmålet er blot, om det er bedre at lide nederlag i 3D - eller gør det bare mere ondt?
I går viste Imperial-biografen i København Danmarks kamp mod Holland live og i 3D. Spørgsmålet er blot, om det er bedre at lide nederlag i 3D - eller gør det bare mere ondt?
Kultur
15. juni 2010

Det var ikke kun de infernalske vuvuzela-horn, der blev truttet gevaldigt i, da Imperial-biografen i København i går viste Danmark mod Holland, landsholdets første kamp under VM - som det altså tabte 0-2 - direkte fra Johannesburg og i 3D.

Inden kampstart fortalte et par begejstrede biograffolk fra Nordisk Film, der driver biografen, hvor fedt 3D-billedet tog sig ud på Imperials store lærred. Og da Nordisk Films pressechef, Jacob Elkær-Hansen, indtog scenen for at byde velkommen, iført de hollandske landsholdsfarver - han havde tabt et væddemål - var det med store ord om denne første livetransmitterede-VM-kamp i tre dimensioner. I foyeren stod et par go-go-piger og forsøgte at hidse en stemning op, og i det hele taget var de små 1.100 mennesker, som havde løst billet til arrangementet, spændt godt op til lir. Men det var dog først, da Elkær-Hansen fortalte, at baren ville være åben under hele kampen, at folk i salen for alvor begyndte at juble.

Mindre end to timer senere var nederlaget en kendsgerning.

I første halvleg blev der larmet med horn og skralder og viftet med klaphatte og danske flag; i anden halvleg blev den begejstrede stemning afløst af bekymring og højlydt ærgrelse, hver gang Danmark ikke fik noget ud af sine løb mod det hollandske mål - og det var tit.

Faktisk gik luften allerede af ballonen i Imperial i begyndelsen af anden halvleg, der blev indledt så ærgerligt af den ellers udmærkede forsvarsspiller Simon Poulsens selvmål.

Og så var der det med 3D-teknikken, som alle havde ventet sig meget af. Set fra 24. og bageste række i Imperial var det bestemt ikke spor overbevisende. I de store totalbilleder, som der var flest af, kunne 3D-effekten ikke rigtig ses. Og selv om det blev bedre, når kameraet befandt sig helt nede på banen blandt spillerne, var dybdevirkningerne stadigvæk få. Kun når FIFA's egne skilte med logo og stilling og tid gled over lærredet, fik man reelt fornemmelsen af de lovede flere dimensioner.

I betragtning af, at der i en reklamefilm i pausen blev pralet med den nye, revolutionerende teknik, der skulle give mulighed for at se fodbold på en helt ny måde, var det en skuffende oplevelse.

På den måde passede teknologien jo godt til kampen.

Bly i benene

I Imperial blev kampen mellem Danmark og Holland vist med en britisk kommentator på lydsporet. Han kaldte den danske nationalsang for 'There is a Lovely Land' og sagde siden om landstræner - og tidligere landsholdsanfører - Morten Olsen, at han var »en af de mest stilige spillere fra Danish Dynamite-æraen.«

Og så kunne man nostalgisk tænke tilbage på de glade fodbolddage i 1980'erne, hvor Danmark spillede champagnebold - indtil Jesper Olsen blev en hel nations prügelknabe, fordi han uforsigtigt spillede på tværs af banen og dermed forærede Spanien det første af fem mål i en kamp, der blev Danmarks farvel til VM i Mexico i 1986.

Det var en begivenhed, kommentatoren i Imperial heller ikke havde glemt, og han talte på et tidspunkt om »the infamous Jesper Olsen-pass.«

For at gøre ondt værre blev lyden af det sydafrikanske fodboldpublikums foretrukne våben, vuvuzela-hornene, kun højere og mere indtrængende i biografens surroundhøjttalere.

Hjørnespark blev trampet i gang af det endnu entusiastiske publikum, mens Dennis Rommedahl fik vist, at han både kan tæmme vanskelige bolde og drible elegant, når han er i humør til det. Den danske hurtigløber var i det hele taget blandt banens bedste. Men der kom ikke meget ud af hans anstrengelser, og bagud med først et, siden to mål i anden halvleg faldt det danske landshold langsomt sammen. Holdet undgik de værste frustrationer. Det er mere, end hvad man kan sige om publikum i Imperial, som begyndte at råbe efter Martin Jørgensen, der havde bly i benene og buhe af de hollandske spillere.

Nordisk Film planlægger at vise flere kampe i 3D. Se www.kino.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her