Læsetid: 3 min.

Vor tids superhelte

Som et symbol på nutidens nedtur tager 'Luksusfældens' to værter hånd om danskernes sejlende økonomi. Men programmet mister dog hurtigt sin styrke
Gentagelse. Superværterne Mette Reissmann og Jan Swyrtz besøger hver uge danskere, som ikke har styr på deres lån, boligudgifter, madbudget og dyrlægeregninger. Og så lægger de en plan - det bliver bare kedeligt, når det er den samme plan hver gang.

Gentagelse. Superværterne Mette Reissmann og Jan Swyrtz besøger hver uge danskere, som ikke har styr på deres lån, boligudgifter, madbudget og dyrlægeregninger. Og så lægger de en plan - det bliver bare kedeligt, når det er den samme plan hver gang.

10. juni 2010

Det kan redde danskerne fra økonomisk fallit. Det er et koncept, som passer til nedgangstider. Det er snusfornuftigt. Det er blevet en del af den politiske debat. Da da da daaa: Det er Luksusfælden på Tv3.

Superværterne Mette Reissmann og Jan Swyrtz besøger hver uge danskere, som ikke har styr på deres kontanter, lån, boligudgifter, madbudgetter og dyrlægeregninger. Og så lægger de en plan.

På pædagogisk vis bliver blege og brødebetyngede deltagere bedt om at lægge deres månedsløn op på et bord inddelt i kategorier som 'Tøj', 'Mad' og 'Junkfood', så de med egne øjne kan se, at der mangler 10.000 i budgettet - hver eneste måned. Og forbrugerjurist Mette og økonomiekspert Jan ved, hvad der må gøres. De foretager nogle opkald til kreditorer, tager husstandens kvinde med ud for at købe billige (men naturligvis sunde og nærende) madvarer, og så sender de da også lige parret til akupunktur for at få dem afvænnet fra at ryge (og købe) 60 smøger om dagen. Tøj bliver flået ud af skabe ligesom deltageres forbrugslån, der nu er til offentlig skue.

'Slam!'

Senere i programmet beder de deltagerne om at lægge pengene ud på bordet igen, men nu på den måde, som de to eksperter dikterer, at de skal bruges. Så kan en lysere fremtid begynde!

På dette tidspunkt i programmet er der ofte blevet fældet en del tårer, og nu skal der virkelig tages fat. Har deltagerne stadig ikke fattet alvoren, kan Jan blive så vred, at han næsten dirrer. Hvor svært kan det være! Det er fornuft, folkens!

Samme pointe ville statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstres Karsten Lauritzen lave, da de for nylig under Folketingets afslutningsdebat brugte Luksusfælden i deres beskyldninger om overforbrug mod oppositionen. De havde dog ikke taget med i deres overvejelser, at værten Mette, ud over at være forbrugerjurist, også er socialdemokrat. Det havde Helle Thorning-Schmidt:

»Det er fantastisk at se, at det igen og igen er en socialdemokrat, der skal ind og redde økonomien for en familie - i dette tilfælde VKO - der har soldet de gode tider bort,« sagde hun og udløste høj latter blandt sine egne.

'Kapow'

Luksusfælden er oprindeligt et svensk koncept, og det er blevet vist i Danmark siden 2008. Hvert afsnit bliver set af mere end 200.000 danskere. Nogle gange 300.000. Og det hører da også til den type af programmer, hvor der altid er nogen, som har det værre end én selv. Og det ved vi, med erfaring fra blandt andet seersuccesen De unge mødre, at mange finder tiltrækkende.

Der var for eksempel det par, der boede i en campingvogn i Norge og skyldte omkring en million væk. Eller de to unge københavnere, der måtte aflyse deres bryllup på grund af kvindens mange designerjeans. Men der er også dem, som hurtigt kan komme på fode igen. Som det unge par Zennie og Uffe, som brugte for mange penge på sko og køkkenmaskiner. De blev i hvert fald, ifølge Nordjyske Stiftstidende, reddet af Luksusfælden.

Indrømmet: Jeg syntes i en periode, at Luksusfælden var underholdende. Programmet har det voyeuristiske element, som kendetegner reality-tv, og da privatøkonomi jo ofte er ... privat, giver Luksusfælden seerne en mulighed for at lure ind i andre menneskers liv og bankkonti. Og sammenligne!

Men pludselig bliver det kedeligt. For problemerne bliver jo i bund og grund ved med at være de samme: For mange lån til ufattelig høje renter, forvirrede forbrugsvaner og parforhold, hvor parterne er uenige i, om deres penge skal gå til motorcykel, modeblade eller miniature jernbaner. Og superløsningerne - de bliver i længden til supergentagelser.

Mette og Jan er de perfekte guider ind i et liv, hvor man tænker, før man køber. Det er sikkert fint - men ikke særlig forførende. Af en eller anden grund er det også altid dyrene, som deltagerne skal skille sig af med. Hunden, der skal til dyrlægen, eller hesten, som er dyr i drift. Og det er altså nemt at forudse, at det får folk til at græde. Hver gang.

I femte sæson, som starter til efteråret, bliver Jan Swyrtz skiftet ud med civiløkonom Gustav Juul. Spørgsmålet er, om det er forandring nok? Det tror producenterne, som i øjeblikket søger deltagere - så hvis din økonomi trænger til en heltehånd ...

Luksusfælden bliver genudsendt på TV3 alle hverdage kl. 12 og mandag kl. 19

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu