Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Damer på stranden

En fesen roman om damer, der samler fossiler og undrer sig over jordens oprindelse
Kultur
26. juli 2010

Spørgsmålet om jordens alder har drevet naturvidenskabsfolk til vanvid gennem århundreder. I bogstaveligste forstand. Niels Stensen, som man regner for grundlægger af geologien, måtte kapitulere i en kedelig klemme mellem sin religion og sine fremsynede videnskabelige opdagelser. Da han på et ophold i Toscana fik et hoved af en haj at dissekere, gik det op for ham, at særlige sten kendt af datidens samlere som glossopetræ, som han havde fundet i de toscanske bjerge, var hajtænder.

Hvordan var de kommet op i højlandet? Der måtte have været hav på et tidspunkt. Og dér strandede han. For sammenholdt med hans geologiske viden kompromitterede opdagelsen den bibelske opfattelse af, hvornår jorden blev skabt.

Et andet eksempel er beskrevet i Henrik Stangerups roman Vejen til Lagoa Santa, der er en romanbiografi om zoologen P.W. Lund, hvis samlinger fra udgravninger fra drypstenshulen Lappa do Mosquito blev grundstenen til Zoologisk Museums samling. Også hans fortidsfund blev grus i det guddommelige tidsmaskineri. En konflikt, som mærkede hans eksistens, i hvert fald i Stangerups udlægning (læs den, læs den!).

Andægtigt

På den baggrund virker Tracy Chevaliers roman om de engelske fossilsamlersker Mary Anning og Elizabeth Philpot fra starten af 1800-tallet ærligt talt temmelig fesen. Romanen hedder Forunderlige skabninger, og man er lidt i tvivl om, hvorvidt det er damerne eller fossilerne, titlen refererer til.

De damer går på stranden og finder fossiler, tilmed nogle, som de tror, er krokodiller. De bliver anset som mærkelige, fordi de går for lidt i kirke, stiller for mange spørgsmål og drikker for få kopper te hos naboerne i den lille kystby Lyme Regis på den engelske sydkyst. På den irriterende andægtige måde er de også beskrevet som engelske damer, der ikke kunne komme ind i naturvidenskaben ad hoveddøren, fordi de var kvinder. Kraftfulde romanfigurer bliver de ikke - selv ikke for den, der er vild med de i øvrigt sjældne historier om kvinder i videnskaben.

I det små undrer de fossilsamlende damer sig ligesom Stensen og P.W. Lund, Cuvier og andre naturvidenskabsfolk før Darwin sig over misforholdene mellem naturens tussegamle spor af fortidsdyr og Biblens ord om, at jorden blev skabt med det vuns 6.000 år før vor tidsregning.

Hvis man oprigtigt interesserer sig for disse 1800-tals-konflikter mellem biblen og videnskaben, så vil man være bedst tjent med at styre uden om Chevaliers bog og i stedet læse Stangerup. Bliver man bidt af det, kan man tage fat på nogle af de store angelsaksiske biografier om Cuvier, Darwin mv.

Den amerikanske forfatter Tracy Chevalier (f. 1962) er nu bosiddende i London og er nok også i fremtiden mest kendt for romanen Pige med perleørering (hende fra Vermeers berømte maleri) - der blev filmatiseret med samme titel i 2003.

Tracy Chevalier: 'Forunderlige skabninger'. Roman. Jentas. Oversat af Anne Mette Poulsen. 352 sider, 299 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her