Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Nyd livet selv - efter skilsmissen

Signe Wenneberg - kommunikationsrådgiver, haveekspert, netværker, socialdemokratisk folketingskandidat, skilt to gange og mor til to - har skrevet en 100 pct. positiv bog om strategier for et lykkeligt liv før, under og efter en skilsmisse. Den skal nok irritere og provokere mange nyskilte
Kultur
27. juli 2010
Forfatteren og retorikeren Signe Wenneberg har skrevet en positiv guide til selvhjælp efter en skilsmisse. Hun har selv to ægteskaber bag sig. Nogen vil nok synes, bogen er for glad i låget.

Forfatteren og retorikeren Signe Wenneberg har skrevet en positiv guide til selvhjælp efter en skilsmisse. Hun har selv to ægteskaber bag sig. Nogen vil nok synes, bogen er for glad i låget.

Thorkild Amdi

WASHINGTON DC - I udgangspunktet er overtegnede skeptisk over for selvhjælpsbøger. Andre menneskers ulykke antager tusindvis af former og generelle råd om at tackle specifikke sorger, bliver ofte - som de fleste af de selvhjælpsbøger, der konstant topper bestsellerlisterne i USA - så øretæveindbydende skråsikre, at det kan drive ethvert fornuftsmenneske til vanvid.

Det ville med andre ord være nærliggende ikke at anmelde Signe Wennebergs nye Lev Livet selv - sådan bliver du lykkelig efter din skilsmisse, men alligevel er jeg sprunget ud i opgaven.

Dette simpelt hen fordi flere af mine venner og bekendte er blevet skilt på det sidste, og nogle er endt i katastrofale situationer med boykot, ikke-kommunikation og børn, der ikke ser den ene forælder eller bliver brugt som gidsler i de voksnes opgør.

Andre er selvsagt kommet mere helskindet ud på den anden side, og jeg var nysgerrig efter, om Signe Wenneberg (selv skilt to gange, selv skilsmissebarn) kunne bidrage til refleksion og nå ja, gode råd, om hvordan man kommer mere lykkelig ud af krisen.

Krisen ja. Wennebergs klare udgangspunkt er, at begivenheden i sig selv aldrig er lykkelig. Vi har at gøre med mennesker, der engang troede, de var hinandens livsledsagere, og målgruppen for Lev Livet Selv er mestendels folk med børn, for hvem det stort set altid er sådan, at de i udgangspunktet foretrækker, at deres forældre lever sammen.

Skilsmisse er sorgfyldt, angstfremkaldende og svært, men det er ifølge Wenneberg muligt at handle på måder, der gør det nemmere for en selv, ens børn og ens eks-partner; og ikke mindst gør det mere sandsynligt at man selv kan blive lykkelig (igen).

Opskriften på lykke

Hvad er så den professionelle retoriker, feminist, politiker, have- og madeksperts grundopskrift på det lykkelige liv?

Fonden er enkel og handler om at lave en aftale med sig selv:

»Vær mod andre, som du ønsker, de skal være mod dig. Og bliv ved med det. Lige meget hvad andre gør. Det er et universal-vidundermiddel. Gælder også i en bodelingssituation«.

Bogen er garneret med mange konkrete råd om, hvordan man så efterlever dette. Hvordan man opfører sig ordentligt, selv om man er rasende og/eller ulykkelig. Og hvorfor det er vigtigt at spise godt og sundt, danse, rejse, læse gode bøger, få sin nattesøvn og opsøge andres gode selskab samt ikke mindst tale ordentligt både om og til sig selv og andre. Samt nogle muligvis humoristiske råd om at afsløre utroskab, der lyder mindre positivt tænkende end resten af bogen.

Wenneberg er uddannet i retorik og ved, at ords effekt rækker langt ud over det sagte. Hvordan vil man gerne huskes, spørger hun? Smålig, bitter, vred, rethaverisk og uselvstændig f. eks.? Eller generøs, rummelig, lattermild og handlekraftig?

Valget er, sat sådan op, ikke så svært. Praksis er, og det står klart, at det er nemmere at efterleve hendes råd, hvis man tilhører den bredere middelklasse (hvilket det meste af Danmark trods alt fortsat gør, ny fattigdom og multikulturalitet eller ej), end hvis man konstant skal bakse med blot at klare dagen og vejen og det næste indkøb i Netto.

Små syrlige indspark

Wennebergs teoretiske udgangspunkt er de for tiden så populære og omdiskuterede teorier om positiv psykologi og kommunikation.

Men hun er (heldigvis for læseren) ikke faldet i fælden, om at man kan maskere alle situationer, hvor magtrelationer er på spil med et godt humør og social kontrol - en af de mest brugte anklager mod teorierne om positiv psykologi.

Tværtimod har hun klogt garneret bogens mange smil med indskud af selvironi og advarsler a la »Hvis du synes (råd om) at hoppe og danse er virkelig øretæveindbydende, så gå straks til side 94«.

Bogen vinder også spændstighed gennem syrlige vignetter f.eks. om, hvordan hun på trods af egen overbevisning om, at man både bliver et bedre menneske, mor og ekshustru af at gå positivt til sagen, også selv har prøvet at smide både mad og vin i hovedet på en af sine eksmænd.

Alt er med andre ord ikke muligt, hvis man bare går glad til sagen. Ekspartnere, der chikanerer, truer, smider indbo ud af vinduet, klipper huller i den andens tøj, hacker Facebook-sider, stjæler bankbøger, tømmer kreditkort, eller er voldelige, skal man ikke et minut finde sig i. De skal meldes til politiet og lægges på is.

Om børn og følelser

Børn vies en del opmærksomhed i bogen, og en vigtig pointe i bogen er, at man kan godt vise sine følelser uden at fremstille sin partner - som børnene naturligvis også elsker - i et dårligt lys:

»Der er altid noget godt at sige. Også om din eks. Det er der! Ellers havde du jo heller ikke fundet sammen med ham eller hende fra begyndelsen. Man kan vænne sig til at sige positive og optimistiske sætninger til sig selv og til andre. ... (og) du (bliver) med statsgaranti inviteret mere ud. Hvis du er godt selskab, så bliver du inviteret til selskaber«.

En anden udmærket læresætning er, at sorg og ulykke ikke skal udraderes fra livet i en lind grød af rosa lykke: »Du må gerne vise børn livets mangfoldighed. Du må gerne vise dem sorg, smerte, glæde, højder, dybder, diversitet, og hvad der er vigtigt i verden. Det er også en måde at forberede dem på deres eget voksenliv, som ikke bliver et snelandskab pakket ind i pladevat.«

For glad?

Som læseren vil fornemme er overtegnede tiltalt af teorien om positiv kommunikation. Jeg tror som Wenneberg, at det man giver, og hvordan man opfører sig, kommer tilbage til en. Både i familier, i sociale sammenhænge og i arbejdslivet.

Om virkeligt ulykkelige mennesker (dem, forfatter og forlag har i sigtekornet) vil føle sig kaldet til at læse bogen, er jeg derimod i tvivl om. Nyskilte mennesker i livskrise vil, gætter jeg på, blive provokeret af Wennebergs dansende, positivt kommunikerende og økologisk kokkererende overskud - uanset forfatterens lejlighedsvise ironiske distance til, hvad jeg fornemmer er kernen i hende selv.

Mit forbehold betyder imidlertid ikke, at Lev Livet Selv er mislykket. Tværtom vil jeg anbefale nærværende bog til en bredere målgruppe: nemlig til de mange velafbalancerede ægtepar og singler derude, som enten tror, de har fundet den eneste ene, eller som aldrig tror, de skal skilles, når de engang finder den eneste ene.

Nyd livet selv. Så kan man måske huske nogle af leverådene, hvis skilsmissen alligevel bliver en realitet.

Signe Wenneberg: Lev livet selv. Sådan bliver du lykkelig efter din skilsmisse. 256 sider. 269,95 kr. Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her