Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Rovdyr på røven

’Predators’ begynder godt, men ender som en traditionel og monoton actionfilm
’Predators’ begynder godt, men ender som en traditionel og monoton actionfilm
Kultur
8. juli 2010

Den begynder lovende, Nimród Antals Predators: En mand (Adrien Brody) vågner op, mens han er i frit fald mod jorden. Desperat forsøger han at få faldskærmen udløst, men den er tidsindstillet og udløser først sig selv tæt på jorden, hvorfor han tumler ned midt i en jungle i høj fart.

Her møder han flere andre mænd og en kvinde (blandt andet spillet af Topher Grace, Walton Goggins, Alice Braga, Danny Trejo og Oleg Taktarov), der ligesom han er blevet smidt ud af en flyvemaskine, og som intet kan huske, før de pludselig befandt sig midtvejs mellem himmel og jord. De ved ikke, hvor de er, eller hvorfor de så hårdhændet er blevet placeret på det, der viser sig at være en fremmed planet fuld af blodtørstige aliens, som vil dem til livs.

Faktisk, finder de ud af, er de havnet i et gigantisk jagt-reservat, hvor titlens Predators - rovdyr - morer sig med at jage forskellige slags bytte. Åbenbart er mennesker i høj kurs, fordi de kan tænke selv, hvilket gør dem sværere - men på ingen måde umulige - at fange.

I John McTiernans Predator fra 1987 ankom et af væsenerne, der er store, stærke og har evnen til at gøre sig noget nær usynlige, til jorden og slog alle Arnold Schwarzeneggers venner ihjel, før han slog det ihjel. Det var rendyrket, adrenalinpumpende action, hvor McTiernan effektivt udnyttede den klaustrofobiske junglekulisse og det ukendte rumvæsen, og filmen har siden - forståeligt, men måske lidt uretfærdigt - opnået noget nær klassikerstatus.

Ikke meget nyt

I Predators, der er produceret af Robert Rodriguez og instrueret af ungarske Nimród Antal, er tingene vendt på hovedet, og der er hele tre væsener på spil i den fremmede jungle - der mystisk nok minder en del om en jungle på Jorden, hvilket kun er ét eksempel på filmens hullede logik.

Og der er rig mulighed for at holde øje med de huller, som filmen skrider frem. Den lovende begyndelse udmønter sig nemlig aldrig i et reelt medrivende plot, hvorfor man får øje på alle de småfejl, som ellers ville have været ligegyldige.

Da først den brogede skare mennesker - som alle viser sig at være professionelle dræbere af en slags - har fundet hinanden, viser Predators sig at være en ganske traditionel og efterhånden monoton, langtrukken actionfilm, hvor der skydes, løbes og kæmpes, uden at det for alvor bliver spændende eller vedkommende.

Man er reelt ligeglad med den flok mere eller mindre antisociale eksistenser, der er handlingens omdrejningspunkt, og selv om film-en mestendels er professionelt skruet sammen har Antal og Rodriguez - som begge kan gøre det bedre - visuelt og idémæssigt ikke meget nyt at byde på.

Og det er ærlig talt skuffende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her