Læsetid: 2 min.

Stop nu!

Den fjerde Shrek-film, ’Shrek den lykkelige’, er ikke dårlig, den er blot inderligt ligegyldig
Den fjerde Shrek-film, ’Shrek den lykkelige’, er ikke dårlig, den er blot inderligt ligegyldig
8. juli 2010

Hvor ville jeg dog ønske, at Hollywood ville lade være med at lave alle disse efterfølgere til succesfulde film. Ja, jeg ved godt, at der skal være to torsdage i en uge, før det kommer til at ske, hvis de store filmselskaber kan tjene penge på det.

Men det er ikke mindst takket være de mange mere eller mindre ligegyldige efterfølgere, at Hollywood understreger sin kreative krise og demonstrerer sin frygt for alt, hvad der er nyt og potentielt kan skræmme publikum væk.

Jeg siger ikke, at Shrek den Lykkelige, der er den fjerde computeranimerede film i rækken om titlens grønne trold og hans oplevelser i landet Langt Langt Borte, er dårlig; faktisk er den indimellem ganske underholdende - i hvert fald hvis man er 11 og 16, som mine to børn, der morede sig - og på ingen måde så forfærdelig som Shrek 3, mens 3D-effekterne - ja, den er naturligvis i 3D - er udmærkede.

Filmen er blot så inderligt ligegyldig og med til at udvande et koncept, der til at begynde med var ret opfindsomt og morsomt. I de to første film om Shrek skabte man en eventyrverden, der blandede alle de figurer og historier, vi kender fra Disney-tegnefilm og børnebøger, sammen og veloplagt vendte hele molevitten på hovedet.

Gement snyd

Shrek den Lykkelige bliver den engang så uselskabelige og farlige Shrek ramt af en midtvejskrise, fordi hans hverdag er fyldt op med barneleg og bleskift, og han ikke længere har tid til sig selv eller kan skræmme folk væk. I et svagt øjeblik lader han den svigefulde Rumleskaft overtale sig til at skrive under på en fortryllet kontrakt, og så må Shrek ellers kæmpe for at slippe væk fra en parallelverden, hvor Rumleskaft hersker, og troldens familie og venner enten ikke eksisterer eller ikke kender ham.

Personligt synes jeg, at den slags små, fortællemæssige tricks, hvor man skruer tiden tilbage eller opfinder en ny virkelighed, hvor alt kan ske, er gement snyd og dækker over, at man reelt ikke har mere at fortælle. Det er altså begrænset, hvor længe det bliver ved med at være sjovt at give alverdens eventyr og eventyrfigurer en tur gennem den postmoderne vridemaskine.

Og det præger Shrek den Lykkelige, der overhovedet intet føjer til de to første og bedste film i det, der nu må betegnes som en franchise. Det kan godt være, at der på plakaterne står, at det er sidste kapitel, men mon ikke Shrek - og alle hans bagmænd og -kvinder - er frisk på en femte film, hvis der viser sig at være penge i nummer fire!?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu