Læsetid: 3 min.

Afrimning af en digter

Nøgternheden klæder Peter Poulsens digte godt - men kun så længe, han husker den
13. august 2010

Midt inde i Peter Poulsens nye digtsamling (udsendt mest som e-bog, men med tilbud om
print on demand) konstaterer poeten, at rimene nu forlader hans digte som bladene deres træer, hvorefter de stakkels tekster må stå og stritte og skælve i kulden.

Det er dels en fortætning af værkets gennemgående forfalds- og undergangsstemning, dels et udmærket billede på den 'nøgne' nøgternhed, digteren her har besluttet sig for.

Og umiddelbart kan man fastslå, at det afrimede præg klæder hans særlige sprogevne godt - det giver ham plads til såvel vemod som vid, til såvel resigneret undren som overbærende ironi.

Både ud- og indadvendt

Samlingen falder i tre omtrent lige store dele med hver deres mentale tyngdefordeling. I 'Svanekedigte' er teksten gennem åben sansning henvist til omgivelserne. I 'Ord til andre' er teksten henvendt til medmennesket, bl.a. ved subtile intertekstuelle spil. Og i 'Livstykker' er teksten vendt indefter mod det 'centrallyriske' jeg, der her får lov at rendyrke undergangsstemthedens melankoli. Hvad der måske er rimeligt nok, når man fylder halvfjerds, skønt der falder lige lovlig mange forudsigelige almindeligheder om sygdom, død og gravsten samt generationernes vekslen.

Hvor samlingen er bedst, møder vi den altid ord-alerte digter med antennerne helt ude.

Skulle jeg bestille blot tre tekster pr.
print on demandog bede alle andre 'printe dem med diamant', måtte det blive 'Undergrundsmusik' med dettes aldeles uimodståelige, vildt-voksende surrealisme, 'Many years from now' med dets underspillede melankoli, samt ægteskabsannoncen 'Handyman tilbydes', hvor Peter Poulsen smukt er tilbage i sin gamle rolle som professor i ømhed.

Digtene fylder alle for meget til at kunne stå i en anmeldelse, til gengæld vil de stå sig storartet ved at blive flittigt kopieret, læst højt og studeret.

Digt kvit og frit

Et af samlingens fyndigste digte videregiver jeg derimod her, apropos adskilligt i vort land og vor tid:

For at værne om ytrings- friheden

råber jeg røvhul

efter min nabo

Hvor Peter Poulsens nye digte er ringest, forfalder han til gammelkendte skødesynder, ikke mindst den alment dannede letbenethed, dansende hen over klassisk makronbund ('Her udvider Hades', 'Ny bro over Styx') og det
namedroppendedigterlir, som gør sig så fint til internationale lyrikkonferencer ('Måske er jeg noget, Pessoa har drømt', 'Regnen falder massivt ud af himlen / som i et digt af selveste Verlaine').

Besjæling uden forbehold

Af mere principiel poetologisk interesse er Peter Poulsens flittige brug af traditionelle greb som projicerende besjæling og almengørende metafor.

Ganske vist tager han ret ofte forbehold over for egne ord - standser og korrigerer sig selv, når han betegner en handske tabt på en gade som et »fænomen«; stopper op og spørger sig selv, om et par briller, han tabte, kan være »på egen boldgade« nu - men modsat propper han munden fuld, når han i et af de første digte hævder, at skyerne »river totter af sig i fortvivlelse« over, at der ikke mere findes sabelkat eller mammut.

Skyerne kan, siger digteren, ikke fatte, hvad der foregår hernede ...

Jamen, det er da bare et møgdårligt billede, når nu skyer er noget af det flygtigste, der findes!

Tilsvarende bør man undre sig over, at poeten tre sider efter kan lade »algerne drive[r] lydløse rundt som blinde passagerer i havet«, når nu havet er så vidtstrakt, som det vitterlig er.

Kan det mon tænkes, at den ellers rigtig drevne, ord-opmærksomme digter indimellem forveksler afrimning med afslapning?

Jeg tror det, og læser hans bog ikke kun som en stille triumf fra hans side, men også som en protest fra visse ords side mod misbruget, som de udsættes for.

Sprogkunst. Peter Poulsen er aktuel med 'Rulleteksterne', der - når den er bedst - vidner om en ord-alert digter med antennerne helt ude. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu