Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Da digerne brast

David Simon, der stod bag den fremragende tv-serie 'The Wire', er tilbage med en ny, timelang dramaserie, 'Treme', der handler om New Orleans i kølvandet på orkanen Katrina og de oversvømmelser, som ødelagde store dele af byen
David Simon, der stod bag den fremragende tv-serie 'The Wire', er tilbage med en ny, timelang dramaserie, 'Treme', der handler om New Orleans i kølvandet på orkanen Katrina og de oversvømmelser, som ødelagde store dele af byen
Kultur
24. august 2010

»De gør det! De gør det! Det er den første second line siden stormen.«

DJ'en Davis McAlary kan ikke styre sin begejstring, da det går op for ham, at en af de hornorkester-parader, de såkaldte second lines, Louisianas stolthed, den myteomspundne New Orleans, er så berømt for, passerer forbi hans vindue.

Året er 2005, og det er tre måneder siden, at orkanen Katrina med stor kraft ramte den amerikanske Atlanterhavskyst, digerne brød sammen, og New Orleans blev oversvømmet og for store deles vedkommende ødelagt.

Paraden er den første siden katastrofen og et tegn på, at i hvert fald noget er på vej til at blive normalt igen. At byens indbyggere ikke har givet op, men kæmper videre og fejrer livet og den musik, der er så vigtig en del af byens sjæl.

Det er nemlig New Orleans, som er omdrejningspunktet i David Simons nye tv-serie, Treme, der begynder på den danske betalingskanal CANAL+ i dag.

En mosaik af skæbner

Simon har tidligere lavet den fremragende dramaserie The Wire, der i løbet af fem sæsoner tegnede et komplekst portræt af en anden by, Baltimore, og dens indbyggere og samtidig rettede en anklage mod et samfund, det amerikanske, der efter hans mening svigtede sit folk.

Om Treme bliver lige så betydningsfuldt og inciterende et stykke tv-dramatik, må tiden vise. Men Simon og hans hold af begavede forfattere og instruktører - hvoraf flere også var med på The Wire - har store ambitioner, og i de to første afsnit af serien, jeg har set, formår de at suge én ind i en fascinerende og stemningsfuld verden af mennesker og musik.

Davis McAlary, der spilles af Steve Zahn, kalder sig musiker, men lever af forefaldende arbejde, da han efter en voodooceremoni bliver fyret fra radiostationen, hvor han har slået et slag for den traditionsrige New Orleans-musik. Og han er blot én af den håndfuld personer eller mere, som udgør det brogede kludetæppe, den mosaik, af skæbner, sorte og hvide, David Simon bruger til at portrættere den farvestrålende by.

En anden er Albert (Clarke Peters), som var en af dem, der måtte flygte ud af byen, da digerne brast. Nu er han tilbage og arbejder hårdt for at gøre sit gamle hus beboeligt og samle sin gruppe af karnevalsindianere, der ifører sig det helt store fjerskrud for at optræde ved det årlige Mardi Gras.

Universitetsprofessoren Creighton Bernette (John Goodman) forsøger i interview med alverdens medier at forklare, at det var en naturkatastrofe, der i skikkelse af Katrina ramte kysten, men at det var en menneskeskabt katastrofe, at New Orleans siden blev oversvømmet, fordi digerne ikke var tilstrækkeligt solide. Og det vidste myndighederne godt.

Problemet er, at Creighton er en uforbederlig koleriker, og ofte ender interviewene med, at journalisterne smider røret på eller slet og ret flygter fra den vrede professor.

Hans kone, Toni (Melissa Leo), er advokat og hjælper blandt andet barejeren Ladonna (Khandi Alexander) med at finde sin bror, der forsvandt i de kaotiske dage efter orkanen. Og Ladonna har tidligere været gift med jazzmusikeren Antoine (Wendell Pierce), der som så mange andre er blevet drevet ud af centrum af byen af oversvømmelserne og nu kæmper for at tjene penge ved at spille i second lines, til begravelser og på klubber i byens turistfælde, det franske kvarters Bourbon Street.

Spændende musik

Titlen Treme - udtales 'tremay' - er et af de ældste kvarterer i New Orleans, og det er her, serien hovedsageligt foregår. Det er et kraftcentrum for byens afro- amerikanske indbyggere, kreolerkulturen og ikke mindst de mange hornorkestre, som leverer byens og tv-seriens heftigt svingende rytme.

Seriens soundtrack er voldsomt spændende og fyldt med både jazz- og swingklassikere og mere eksperimenterende populærmusik, man kun sjældent hører, men gerne lægger øre til igen. Alle personerne i Treme slås med eftervirkningerne af Katrina og de voldsomme oversvømmelser, der tvang så mange af indbyggerne, især de fattige og de sorte, væk fra hus og hjem. Treme er ikke lige så direkte rent politisk som The Wire, men David Simon og Co. undlader bestemt ikke at stikke til Bush-regeringen, som mange mener lod New Orleans i stikken, da Katrina nåede Louisiana-deltaet.

Den amerikanske filminstruktør Spike Lee har f.eks. lavet en hjertegribende og fire timer lang dokumentarfilm, When the Levees Broke, der handler om Katrina og ikke mindst udstiller regeringens mangelfulde katastrofeberedskab.

Treme er mere løs i strukturen end den nærmest episke The Wire, og det passer kun godt til den historie, Simon er interesseret i at fortælle, og som handler om en by og nogle mennesker, der skal genfinde fodfæstet efter at have fået smadret tilværelsen.

Første afsnit af Treme kan i dag kl. 20 ses på CANAL+, www.canalplus.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her