Læsetid: 2 min.

Det forbryderiske Washington

George P. Pelecanos tegner endnu et dystert portræt af den amerikanske hovedstad
13. august 2010

I Washington D.C. bliver der begået mindst lige så mange forbrydelser, som der bliver truffet vigtige politiske beslutninger, og ja, indimellem hænger de to ting sammen. Det er i hvert fald pointen i George P. Pelecanos' forfatterskab, hvorfra vi på dansk er nået til tredje bind i serien om den farvede privatdetektiv Derek Strange og hans hvide makker Terry Quinn.

Centrum i Som brødre er sagen mod en af byens største narkogangstere, Granville Oliver, der sidder anklaget for at have myrdet sin onkel.

Strange, der ikke tvivler på, at Oliver har begået mange forbrydelser, vil dog ikke uden videre acceptere, at hvide magthavere skal tage en sort mands liv, så han har ladet sig hyre til at finde det vidne, der kan tale til Olivers forsvar - en ung farvet kvinde, der selv er endt som offer for de skæve sociale vilkår, der i Pelecanos' øjne præger amerikanske storbyer.

Arven efter Steinbeck

I jagten på hende - samt en anden forsvunden kvinde i en anden sag - kommer makkerparret godt ud i alle storbyens hjørner, inden de slutteligt befinder sig i et veritabelt bandeopgør, der har rødder i alt det, der er galt i den 54-årige forfatters hjemland.

For så vidt læner Pelecanos sig kraftigt op ad 1930'ernes politisk engagerede realister - fra John Steinbeck til Dashiell Hammett - i sit portræt af det hæsblæsende USA's tragiske kurs mod dommedag: Der er skruet helt op for dramatikken, men undervejs gives der også plads til diskussioner om racisme, dødsstraf, våbenlovgivningen, dårlige madvaner, forskruede mandeidealer og korrupte betjente. Indimellem skåret helt ud i pap, som her, hvor Strange understreger, hvad han mener om magthaverne:

»Alle de røvsyge politikere, der giver kulturen og rapmusikken skylden for antallet af mord, mens de selv står med hatten i hånden over for våbenfabrikanterne og deres lobbyister. Synes du ikke det er forkert?«

Koncentrationen har indimellem svigtet i oversættelse eller korrekturlæsning - MacDonalds og ikke McDonald's på side 43, blandt andet - men det ændrer nu ikke ved, at George P. Pelecanos har skrevet en krads og yderst fængende kriminalroman, der er god grund til at beskæftige sig med.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu