Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Gulddansere fra Vestkysten

San Francisco Ballet splintrede sit eget polerede image, da danserne hvirvlede ind med Christopher Wheeldons erotiske trin i Tivoli
San Francisco Ballet splintrede sit eget polerede image, da danserne hvirvlede ind med Christopher Wheeldons erotiske trin i Tivoli
Kultur
25. august 2010

San Francisco Ballet er næsten lige så stort et kompagni som Den Kgl. Ballet - og faktisk USA's ældste. Men kompagniet fra Vestkysten står ofte i skyggen af både New York City Ballet og American Ballet Theater. Derfor er det endnu mere glædeligt, at Tivoli i år har inviteret sin gamle Pantomimeteater-danser, balletmesteren Helgi Tomasson og hans kompagni, til København.

Hovedrepertoiret består af Tomassons egne værker. Indledningsprogrammet åbnede med hans Prism fra 2000 - en hvirvlende Beethoven-ting for 29 dansere med masser af klassiske trin. Både trin og kostumer kunne dog lige så godt være skabt i 1970'erne, og den stemningsmættede, men urytmiske Beethoven viste sig svær at gå i korporlig ping-pong med. Prism introducerede i hvert fald San Francisco Ballet som et yderst konservativt kompagni. Og dermed fastholder Tomasson profilen fra sidste Tivoli-besøg i 1998: Lyserød, uerotisk og ufarlig.

Østerlandsk ømhed

Men så bredte der sig et gyldent skær gennem Tivolis Koncertsal. For ind på scenen dansede 14 dansere i guldstrejf i Christopher Wheeldons ballet Within the Golden Hour fra 2008. Et eventyr til skønne, minimalistiske Vivaldi-fraser af Ezio Bosso, spillet med forrygende nerve af Tivolis Symfoniorkester og med forførende varme af violinisten Frederik Øland og bratschisten Ane Katerine Dalsgaard og dirigeret med heftig fremdrift af David Briskin.

I Within the Golden Hour blev hele den klassiske ballet ny for øjnene af tilskuerne. Ingen balancer var, som de plejer at være. Ingen piruetter drejede helt så almindeligt rundt, som de ellers gør. Og ingen hænder holdt sig over hovederne, som balletten ellers dikterer det. Pludselig kom salen til live med tilskuere, der knap turde blinke af frygt for at misse en detalje - og som ikke ville gå glip af de overvældende teknikere iført Martin Pakledinaz' skønhedskostumer i orientalskturkis og guldgrønt og tigerøjebrunt.

Cubaneren Lorana Feijoo og australieren Damian Smith lagde niveauet med erfarne lårmuskler og overskudssmil. Og den kattedyrsbløde franskmand Pierre-Francois Vilanoba og den drilske amerikaner Sarah van Patten, der dansede ved Den Kgl. Ballet 2000-2002, spredte guld omkring sig med svimlende øjeblikke af uforudsigelige pirkespark af fod mod knæ - og ryg på mave.

Russerenergi fra USA

Hånd mod hofte, hånd under lår, hånd på jorden - eller bare baglæns: Christopher Wheeldon er en ægte dansemager, der slet ikke kan lade være med at opfinde nye bevægelser. Og Tomassons dansere mestrer tilsyneladende det hele - endda med smil og personlighed. San Francisco Ballet-kroppene er vidt forskellige, og mange af pigerne har både runde kinder og svungne sabelben; noget, der ellers er ude i kulden på Kgs. Nytorv. Godt ser det ud! Det er selvsamme Wheeldon, der skabte The Wanderers til Silja Schandorff i 2008 - og som skaber en ny Tornerose til Den Kgl. Ballet i november.

Helgi Tomasson selv fremstod dog en del mere koreografinteressant med 1999-værket Chaconne for Piano and two Dancers for den bedårende hurtige Maria Kochetkova med de lige linjer og Gennadi Nedvigin, der i 1998 var yngste stjerne, og som nu fremstår som superpartner med russeroverskud. Og aftenen blev afsluttet med Double Evil af den finske Jorma Elo - en hårdtpumpet bravuropvisning med teknisk blær, men kunstnerisk set en noget postuleret affære.

Tilbage sidder indtrykket af Wheeldons forunderlige danseverden. Her mødes kroppe i tidløse øjeblikke af skønhed og tvivl. Og af erotik, der skal lige til at begynde, og erotik, der alligevel ikke folder sig ud. Eller gør den?

San Francisco Ballet. Prism og Chaconne af Helgi Tomasson. Within the Golden Hour af Christopher Wheeldon. Double Evil af Jorma Elo. Tivolis Symfoniorkester. Dirigenter: Martin West og David Briskin. Nyt program med koreografi af Yuri Possokhov, Balanchine, Thomasson og Morris danses i aften, onsdag og torsdag kl. 19.30. Kr. 260-655. www.tivoli.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her