Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Kæk røvsmækker

Alt er større, mere svulstigt og dyrere produceret i den nye version af ’Karate Kid’ – og det virker
Alt er større, mere svulstigt og dyrere produceret i den nye version af ’Karate Kid’ – og det virker
Kultur
10. august 2010

Karatemester Mr. Miyagi (Pat Morita) knipsede i 1980’er-klassikeren tålmodigt rundt i luften med sine spisepinde for at fange en flue. I Harald Zwarts genindspilning giver Jackie Chan det summende udyr et håndfast dask med flue­-smækkeren.

Den slags kæk selvironi kendetegner den nye Karate Kid, og så er scenen et godt billede på opdateringens evne til at slå ordentligt og effektivt til: Karate er skiftet ud med så voldelig kung fu, at det næsten gør ondt i øjnene at se børnene sparke hinanden. Scenen er flyttet fra Detroit til noget, der ligner en turistbrochure for Beijing. Alt er større, mere svulstigt og dyrere produceret – og det virker.

Hvor Karate Kid var en langlemmet 15-årig Jersey-knægt med Rockys arbejdercharme (spillet af Ralph Macchio), så er ’Kung Fu Kid’, Dre (Jaden Smith), en 12-årig skateboarder med cornrows på hovedet og electric boogie i sine muskuløse skuldre. Ved det første møde med sine nye skolekammerater charmer han den bly violinvirtuos Mei Ying, men får så tæv af den jaloux bølleleder Cheng, der har lært ond kung fu under en brutal lærer.

Dres vicevært, Mr. Han (Jackie Chan), springer ud som martial arts-mester og indvilger i at gøre Dre klar til et grandiøst turneringsopgør mod sine mobbere.

Glimrende actionknægt

I et både topmoderne og urautentisk Kina træner den unge protegé på den kinesiske mur og på en tempeltop omgivet af bjergtagende landskaber. De kulturelle klicheer insisterer, men filmen har også små globaliseringspointer om kulturel respekt.

Producerægteparret Will og Jada Pinket Smith har sat deres vidunderunge Jaden Smith i stilling som ny rap fyr på Hollywoods stjernehimmel. Med bedårende trutmund og attitude som en cool lille Snoop Dogg appelerer Jaden til en ny generation, der aldrig har hørt om forgænger Macchio.

Jaden Smith får rigelig med slap line som junior-komiker, og filmens replikkække distancering gør det svært at lade sig helt opsluge af oplæringsprocessen. Til gengæld er han en fremragende actionknægt, og filmens 140 minutter overlever lige netop på sit gedigne blockbuster-håndværk.
I den voldseskalerende finale bliver det faktisk pinligt svært ikke at knibe en rørstrømsk tåre, når en vis kæk kung fu-knægt cirkel-sparker sin modstander i hovedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her