Læsetid: 5 min.

Øen midt i verden

Hans Henrik Møllers bornholmerroman føjer en skibslast af skrøner til den moderne hjemstavnslitteratur
2. august 2010

Tidens bølge af bredt anlagte hjemstavnsromaner skyller i dag i land på Bornholm, så der tilbage på stranden står Burgundia af Hans Henrik Møller (f. 1956). Det drejer sig om en vellykket landing, ikke en ulykkelig stranding, for bogen samler i kraft af stort kompositorisk snilde ikke bare to slægters skæbner, men også hele klippe- øens historie lige fra dens geologiske tilblivelse til udviklingen af dens moderne mentalitet.

Til at binde de tre dele sammen - med undertitlens ord »Øen«, »Himlen« og »Havet« - har forfatteren udvalgt coasteren Burgun- dias bratte forlis 12 sømil vest for Rønne, september 1958. Skibet, der var blot fem år gammelt, og hvis stævn måske nok kunne have været gjort højere og lidt mere skarp, var lastet med kalk fra Fakse og sank som en sten, da søen gik ind, måske fordi en luge stod åben, hvilket igen muligvis skyldtes, at et fast besætningsmedlem havde måttet blive i land. Hvem og hvorfor får vi først at vide på romanens sidste sider; indtil da danner forliset optakt til hver af romanens tre blokke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu