Læsetid: 4 min.

Bogen der ikke kan anmeldes

Ansvar. Det er en pligt for enhver, som tager del i den europæiske kulturarv, at læse Chil Rajchmans vidnesbyrd fra Treblinka. Anmeldes kan den ikke. At mobilisere sin anmelderforfængelighed til at skrive så meget som én formfuldendt sætning om bogen ville føles uanstændigt
Vidnesbyrd. Den polske jøde Chil Rajchman blev sammen med mange andre jøder ført til tilintetgørelseslejren Treblinka i 1942. Han overlevede, og nu er det muligt at læse hans historie.

Vidnesbyrd. Den polske jøde Chil Rajchman blev sammen med mange andre jøder ført til tilintetgørelseslejren Treblinka i 1942. Han overlevede, og nu er det muligt at læse hans historie.

Mémorial de la Shoay

3. september 2010

Den polske jøde Chil Rajchman blev født i 1914 og burde efter al statistisk sandsynlighed være død i 1942, hvor han blev ført til tilintetgørelseslejren Treblinka sammen med sin 19-årige søster. Hun blev straks gasset, han overlevede og fik siden et langt efterliv som tekstilfabrikant i Uruguay. Først i 2004 døde han og efterlod sig det vidnesbyrd, han skrev på flugt fra lejren. Det kan nu læses i dansk oversættelse med et stærkt forord af Herbert Pundik.

Det ikke bare kan læses, det skal læses. Til gengæld kan det ikke anmeldes. At mobilisere sin anmelderforfængelighed til at skrive så meget som én formfuldendt sætning om bogen ville føles uanstændigt.

Dødsindustri

Rajchman selv skriver nøgternt. Det mest affektladede, genkommende ord, er »morderne«, hvormed han konsekvent betegner sine tyske fangevogtere. Det, han gør, er at beskrive sit arbejde i denne virksomhed, hvis råstof er menneskekroppe, der først forarbejdes til lig, siden til aske. Det er lejren som dødsindustri, den perfekte legering af rationalitet og barbari. Illustreret med forbudte fotografier af lejrens flotte gravemaskine taget af den stolte SS-kommandant.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu