Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Glistrups gyldne æra som teaterkomedie

Med en ny komedie genopliver Bornholms Teater den kendte politiker og bornholmer, Mogens Glistrup. Instruktøren Jens Boutrup, ønsker både at skildre det, han kalder 'Danmarks første populist', brydningstiden i 70'erne og de danske personligheder, der prægede den
Kultur
7. september 2010

Mogens Glistrup var en dramatisk karakter, allerede inden Bornholms Teater valgte at lave et stykke om ham. Han blev landskendt, da han i 1971 fremviste sit skattekort i bedste sendetid på det, der dengang var Danmarks eneste tv-kanal. Skattekortet havde en trækprocent på nul.

Det stod i grel modsætning til Glistrup, der kort efter trak næsten 16 procent af stemmerne ved jordskredsvalget i 1973.

Han stormede ind på den politiske scene og blev kendt for sine provokerende statements, sin umiskendelige bornholmske dialekt og sin underholdningsværdi.

I en tid præget af Den Kolde Krig var et af Glistrups morsommere forslag, at man kunne erstatte det danske militær med en telefonsvarer, der på russisk sagde: »Vi overgiver os«.

Jordskred og valgsejr

Instruktøren Jens Boutrup har valgt at forholde sig frit til visse dele af Mogens Glistrups liv.

Han fandt hurtigt ud af, at han ville fokusere på, hvad der sker i den periode, hvorfra at Mogens Glistrup går på tv første gang, til han kommer ind i Folketinget med et brag af en valgsejr:

»For mig er det interessante selvfølgelig Glistrups karakter, men også den tid han lever i. Hvordan kan det lade sig gøre, at en forholdsvis ukendt mand på to år vinder 28 mandater i Folketinget. Hvilken samtid er det?«

Stykket er derfor bygget op om de afgørende år mellem 1971-1973, altså perioden fra den første tv-optræden til entreen i Folketinget.

Udover Glistrup spillet af Esben Dalgaard Andersen, stifter publikum bekendtskab med kvinden i hans liv, Lene Glistrup, der spilles af Kitt Maiken Mortensen, og en lang række kendte personager, der optræder som et billede på den tid, blandt andet Jørgen Leth, Susanne Brøgger, Klaus Rifbjerg og Erhardt Jakobsen. De præsenteres i små tidsklip, hvilket bliver noget af en opgave for de fire skuespiller, siger Jens Boutrup:

»Der er vel ca. 50-60 karakterer med i stykket, og der er tre skuespillere udover hovedrollen som Glistrup. Så der er tre mand, der spiller omkring 20 roller hver.«

Livslang fascination

Allerede i gymnasietiden var Jens Boutrup optaget af den provokerende bornholmer, Mogens Glistrup og den politiske samtid, han virkede i.

Det resulterede i en 3.g-opgave om jordskredsvalget og en analyse af grundene til Glistrups overvældende fremgang. Jens Boutrup tilskriver Glistrups skattepolitik en stor del af succesen:

»Indtil 1970 betalte man skat, ligesom firmaer betaler skat, altså når året er forbi. Så fik man det, der hedder kildeskat. Det vil sige, at man disponerer sin indkomst, og så betaler man skat senere. Pludselig oplevede danskerne, at skatten var taget af staten på forhånd - pludselig fik de kun halvdelen af deres løn udbetalt. Det, tror jeg, har føltes som et overgreb for mange.«

Boutrup nævner også en anden faktor, han mener, kan have været medvirkende til, at danskerne fik nok af statsligt formynderi, blandt andet at danskerne får et CPR-nummer:

»Pludselig står alle opført i et register, skatten bliver trukket på dit nummer, og nogle begynder måske at føle, at staten bestemmer over én og regulerer det, man skal.«

Samtidig beskriver han også Glistrups storhedstid som en oprørstid med hippier, provoer, Christiania og EF-debat: »Der sker virkelig mange ting. Kristeligt Folkeparti kommer også til, samtidig med at abort bliver lovlig, og porno bliver frigivet. Og på universiteterne er de fem minutter fra at blive betonmarxister. Så på den måde er samfundet ved at knække over i flere dele.«

Mediedarling

En anden væsentlig pointe er datidens mediebillede. Jens Boutrup har ladet sig fortælle, at der i 60'erne var regler om, at man ikke måtte afbryde politikere på tv. Med DR's monopol havde politikerne uendelig lang taletid, siger Boutrup og påpeger det manglende modspil fra journalisternes side:

»Man kunne ligeså godt bare have stillet en mikrofon op foran politikerne. De taler i en uendelighed. Og så kommer der pludselig en Glistrup, der smider om sig med oneliners, gnasker marcipanbrød og hopper rundt i sin swimmingpool. Han opfører sig på en helt anden og legende måde i forhold til medierne.«

Med Glistrup behøvede medierne ikke gøre noget, de skulle bare være der med et kamera, siger instruktøren, der nu selv har gjort en hel del for at skabe et levende billede af Mogens Glistrup. Han døde i juli 2008, 82 år gammel.

'Glistrup - Ned med skatten - op med humøret!'. Forestillingen er skrevet af dramatiker Vivian Nielsen og produceres i samarbejde med det århusianske teater, Svalegangen. Premiere 24. september 2010 på Rønne Theater Forestillingen vil efter spilleperioden på Bornholm, kunne opleves i København på Teater V, på Svalegangen i Århus og på turné rundt i landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her