Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Det' jul, det' cruel

Forstadsdramakomedien ’Lymelife’ er baseret på filmmagernes virkelige barndomstraumer – og dem er man glad for, at de ville dele
Forstadsdramakomedien ’Lymelife’ er baseret på filmmagernes virkelige barndomstraumer – og dem er man glad for, at de ville dele
Kultur
23. september 2010

»They fuck you up, your mum and dad,« lød poeten Philip Larkins berømte ord, men brødrene Martini, som står bag Lymelife, udtrykker dog så meget tiltro til den unge generation, at en mere passende overskrift for deres film ville være »They fuck up, your mum and dad.«
Vor hovedperson Scotts forældre har ikke bollet i over et år – men sex får hans far nu alligevel.
Han har nemlig et forhold til en kollega, der også er mor til Adrianna, som Scott er varm på.

Detroniseret far

Vi er i et forstadskvarter på Long Island nær New York City i slutningen af 1970’erne. Det er juletid, men mest af alt vinter. Ifølge kalenderen samt i sindet. 15-årige Scotts storebror er undsluppet den grufulde situation på hjemmefronten ved at melde sig til hæren. Scott har ganske vist en allieret i den et år ældre Adrianna, som hader sin mor, men han risikerer at miste hende til drenge, der har kørekort og kan agere hårde negle andre steder end foran spejlet.
At forældrene går i kirke fremstår som en blanding af desperat ønsketænkning og utilgiveligt hykleri. I en af
Lymelifes mange yderst velspillede skænderiscener hører vi da også Scott revse moren for, at hun forbyder ham at bruge f-ordet, når nu han har hørt hende fyre følgende fuldt fortjente bemærkning af mod faren: »Scott knows that you’re a motherfucker.
Literally: You fuck mothers.« Selvbedraget løber mindst lige så dybt i den anklagede, som spilles af Alec Baldwin. Mens familien suser gennem dødsspiralen, er han faldet tilbage på en amerikansk drøm om snarlig rigdom og statusopgradering.
Baldwin er uhyre driftsikker i roller som selvisk stodder, men netop følelsen af deja-vu betyder, at Timothy Hutton gør større indtryk som Adriannas far, hvis mindste problem sådan set er, at han lider af Borreliose (som man får fra en skovflåts bid – på engelsk Lyme Disease, deraf filmens lidt akavede titel). Præstationen når et tragikomisk højdepunkt i en kort, men knivskarpt observeret scene, hvor han forsøger at fremstamme en halvhjertet indsigelse mod datterens kjole, som han mener, er lige lovlig vovet. Her har vi måske nok en hanrej og en helt igennem detroniseret patriark, men hans ømhed over for afkommet giver ham et strejf af vaskeægte værdighed.

Tabt Paradis

Scenen er et godt eksempel på Martini-brødrenes fortælletone, som ofte synes at tage sit stikord fra den gamle frase om, at man ikke ved, om man skal grine eller græde. Lignende historier er fortalt mange gange før – thi forstaden er vel det nærmeste, vi i amerikansk populærkultur kommer et tabt, jordisk paradis. Derfor er det klogt af dem at ty til skæve og sort­humoristiske påhit, som når Scott brækker sig i lokummet, mens lydsiden udfyldes af en julesalme.
Denne dobbelthed findes også i hovedrolleindehaver Rory Culkins bedrøvede, men samtidig fremmelige, ja, næsten vise ansigtstræk. Det er i øvrigt hans faktiske bror Kieran Culkin, der ses i birollen som Scotts bror (de er unægtelig avanceret, Culkin-brødrene, siden Macaulay for 20 år siden skar ansigter i Alene Hjemme-farcerne).
Lymelife er desuden en ret filmisk film: Skovområdet, der omgiver figurernes boligkvarter, og hvor de frygtede flåter huserer, udretter små stemningsmæssige mirakler, og navnlig klipperytme og ultra-nærbilleder bruges til at digte med på historien.

Der er dog ujævnheder: En scene virker konstrueret og en anden halvtungt håndteret. Og man studser over de gentagne referencer til krigen på Falklandsøerne, når nu den først fandt sted i 1982
– uden amerikansk deltagelse. Men det skal ikke stille sig i vejen for en anbefaling herfra.

jovk@information.dk

Lymelife. Instruktion: Derick Martini. Manuskript: Derick Martini og Steven Martini. Amerikansk (Gloria og Vester Vov Vov i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her