Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

De store svigt

George Pistereanu har nærvær og intensitet i rollen som en på sjælen arret ung mand i det rumænske drama ’If I Want to Whistle, I Whistle’
George Pistereanu har nærvær og intensitet i rollen som en på sjælen arret ung mand i det rumænske drama ’If I Want to Whistle, I Whistle’
Kultur
16. september 2010

Rumænien har trods en ganske beskeden årlig filmproduktion efterhånden markeret sig som en af de mest interessante, europæiske filmnationer, og det er som regel en begivenhed, når en rumænsk film kommer til en dansk biograf.

Det er Cinemateket i København, der har importeret og viser den seneste af slagsen, If I Want to Whistle, I Whistle, der vandt Grand Prix på filmfestivalen i Berlin tidligere i år. Filmen er instrueret af Florin Serban og er et dramaturgisk og visuelt prunkløst hverdagsdrama a la de belgiske Dardenne-brødre.

Hjerteskærende

18-årige Silviu (George Pistereanu) har opført sig eksemplarisk under sit ophold i et barsk ungdomsfængsel i Rumænien og skal snart løslades. Men da lillebroren kommer på besøg og fortæller, at deres fraværende mor er dukket op og vil have ham med til Italien, ser Silviu rødt og tager en ung, kvindelig kriminalforsorgsarbejder som gidsel.

Florian Serban forfalder ikke til lette psykologiske forklaringer på den sammenbidte, men umiddelbart godhjertede Silvius voldsomme opførsel. Efterhånden finder man dog ud af, at moren ofte svigtede ham, da han var yngre - hvilket også er grunden til, at han er endt i fængsel - og han vil ikke have, at hun nu også skal svigte lillebroren.

Større - eller mindre - er historien i If I Want to Whistle, I Whistle ikke, og det gør bestemt ikke noget. Det er hjerteskærende at overvære Silvius tiltagende desperation og bitre møde med moren, som også kommer på besøg i fængslet, og det er dette opgør, der er filmens stærke, følelsesmæssige omdrejningspunkt.

George Pistereanu, der er i billedet stort set hele tiden, har nærvær og intensitet i rollen som den på sjælen arrede unge mand, der simpelthen ikke kan bære, at lillebroren skal udsættes for det samme som han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her