Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Animeret Olsen Banden er en bleg skygge af originalerne

Den computeranimerede 3D-familiefilm ’Olsen Banden på de bonede gulve’ er en fladpandet udgave af Balling og Bahs opfindsomme klassikere
Den computeranimerede 3D-familiefilm ’Olsen Banden på de bonede gulve’ er en fladpandet udgave af Balling og Bahs opfindsomme klassikere
Kultur
16. oktober 2010

Jeg kan selvfølgelig ikke vide, hvad Erik Balling og Henning Bahs, der sidder oppe i det store filmstudie i himlen, synes om den nye computer-animerede Olsen Banden- familiefilm i 3D, Olsen Banden på de bonede gulve. Men jeg bilder mig ind, at de ville hade den. Balling var om noget en dygtig håndværker, som gjorde sit yderste for at lave kvalitetsfilm for et bredt publikum, og når det ikke sjældent lykkedes, var resultatet både begavet og underholdende.

Olsen Banden på de bonede gulve er en bleg skygge af de charmerende og opfindsomme originaler, der er blevet en uvurderlig del af den danske kulturskat, og det skyldes ikke mindst Nikolaj Peyks fladpandede manuskript, som indimellem ligefrem øver vold mod Egon, Benny, Kjeld og Yvonne.

Det begynder egentlig ganske udmærket. 3D-effekten er godt nok til at overse så hvorfor bruge penge på det men den elastiske, farvemættede animation står godt til det i forvejen kulørte Olsen Banden-univers. Personerne ligner stort set sig selv, og de danske skuespillere, der lægger stemme til, rammer faktisk ret godt de oprindelige skuespilleres, hvorfor man næsten føler sig hjemme.

Plat og klodset

Men den hjemlige, trygge fornemmelse varer ikke ved.

Filmen handler kort fortalt om, at Egon som sædvanlig bliver snydt, da han forsøger at hugge den værdifulde fjerpen, H.C. Andersen skrev sine populære eventyr med. Pennen har Olsen Bandens ærkefjende Hallandsen og hans handskedukke, statsminister Anders Fogh Rasmussen ja, så længe siden er det, at filmen blev sat i gang allerede snuppet, fordi de skal bruge den i forbindelse med en stor og ikke helt stueren forretnings- aftale med Kina.

Men så er det jo heldigt, at Egon har endnu en plan, der kan skaffe pennen tilbage måske.

I de bedste Olsen Banden-film blandede Balling og Bahs elegant samfunds- satire, folkekomedie og slapstick, og det samme forsøger Nikolaj Peyk og instruktør Jørgen Lerdam, men langtfra lige så dygtigt og ubesværet.

To småforbrydere, som Benny skylder penge, blander sig i Olsen Bandens kup, og det samme gør den voldsomt jyske betjent Holm, og det er hverken skægt eller spor inspireret at se dem og vore helte fjolle rundt i Statsministeriet.

Det, der i Balling og Bahs hænder var sjovt og charmerende, er her plat og klodset, og tidssvarende, bidsk satire er der ikke meget af.

De overdrevent karikerede, moderne bipersoner passer simpelthen ikke ind i Olsen Banden-universet, og selv om Peyk og Lerdam forsøger at opdatere det, er en stor del af Balling og Bahs films attraktion netop, at de hører til i en bestemt tid og spejler det daværende samfunds politiske og økonomiske strukturer.

Alting har sin tid, og det er altså på tide, at Olsen Banden får lov til at hvile i fred vil man absolut være i selskab med dem i efterårsferien, så lej eller køb de oprindelige film på dvd eller Blu-ray.

Olsen Banden på de bonede gulve. Instruktion: Jørgen Lerdam. Manuskript: Nikolaj Peyk. Dansk (Biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her