Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Fjoller på tossen

Om Sidney Lee og orne-onani og Silvio Berlusconi og den særegne fjernsynskultur i Italien, hvor letpåklædte showpiger danser rundt selv i nyhedsprogrammerne
Kongen af dansk reality-tv, Sidney Lee, leverer ren 'underholdning' i sit nyeste reality-program, 'Rock 'n' Roll Camping'.

Kongen af dansk reality-tv, Sidney Lee, leverer ren 'underholdning' i sit nyeste reality-program, 'Rock 'n' Roll Camping'.

Kanal 5

Kultur
12. oktober 2010

Her er to skræmmende tal: 80 procent af italienerne har fjernsynet som deres primære informationskilde. 90 procent af Italiens tv-udbud er kontrolleret af landets regeringsleder, Silvio Berlusconi.

Det benægter han naturligvis selv, Berlusconi, der ellers har gjort sin indflydelse gældende adskillige gange både på de statslige RAI-kanaler og via sit egen Mediaset-firma, landets største private tv-udbyder. For eksempel har begge nægtet at gøre reklame for Videocracy, den bredt omtalte og højt roste dokumentarfilm, skrevet og instrueret af svensk-italienske Erik Gandini.

Videocracy handler om Silvio Berlusconis Italien - et land, hvor politisk og mediemæssig magt er smeltet sammen i bekymrende grad. Det begyndte, ifølge Gandini, med 'husmorstrip'. Et quiz-program tilbage i de sort-hvide dage fik den ide at lade seerne ringe ind, og hvis det lykkedes dem at svare rigtigt på et spørgsmål, smed en 'husmor' et stykke tøj. Siden har Berlusconi fyldt sendefladen med bryster, balder og umådelig lange ben i form af letpåklædte showpiger, såkaldte veliner, hvis job er at stå smilende ved siden af de mandlige værter, række nyhedsoplæseren nyhederne, sætte sig på hans bord, smile og danse i 30 sekunder i pauserne for at holde publikums opmærksomhed. Veliner må ikke tale. Tusinder og atter tusinder italienske piger stiller op til konkurrencer landet over i håb om at blive veline. Sådan holder man tilsyneladende seerne fænget foran flimmertossen.

Verdensrekordindehaver

Resultatet er en kultur, hvor grænserne mellem underholdning og politik er svære at få øje på, og hvor det først og fremmest gælder om at få sit ansigt i fjernsynet. For hvad enten du er politiker eller veline, så er berømmelse, for at citere The New York Times' anmeldelse af filmen, The coin of the realm, den mest gangbare mønt.

Gandinis film blev vist tidligere på ugen på DR 2. Den ligger til frit gensyn på DR's Pirat TV's hjemmeside (dr.dk/pirattv), og så blev den for nylig vist ved et lukket arrangement i Cinemateket i København. Her var især journalister og andre mediefolk inviteret til først at overvære filmen for så at diskutere den med et vidunderligt sammensat panel bestående af en fremtidsforsker, Venstres medieordfører, formanden for Dansk Journalistforbund (DJ) og sidst, men ikke mindst, danmarks- (hvis ikke verdens-)rekordindehaveren i flest reality-tv-optrædener, Sidney Lee.

Bange for grise

Der blev diskuteret 'italienske tilstande', og DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård gjorde opmærksom på, at Italien - hvis landet skulle søge om optagelse i EU - næppe ville kvalificere sig til medlemskab. Fra salen blev der spurgt, om ikke også sammenblandingen af journalistik og underholdning var et aktuelt tema i Danmark, om ikke også celebrity-kulturen har gjort sit indtog her. Bjerregård, der med sit grå skæg, briller og lyse stemme fremstod som den slags velmenende gymnasielærer, man let løb om hjørner med, insisterede på, at »journalisterne må bevare deres kritiske sans«, »vi må kigge på indholdet« og »det er vigtigt, at vi bliver ved med at være kritiske«.

Sidney Lee blev spurgt, hvad hans nyeste tv-program handler om. Der var en forhåbning om, at det handlede om noget. Lee svarede, hvad man ved selvsyn kunne forsikre sig senere samme aften, da Rock 'n' Roll Camping rullede over skærmen på Kanal 5: Sidney Lee og hans gode venner Dennis og Casper har forladt 'Hollywood'-tilværelsen i København for at tage ud i det ganske land. Denne uge bor de hos et par vestjyske svineavlere i Velling. Sidney er desværre meget bange for grise, så han flygter ud af stalden og bliver sat til at slå græs og reparere hegn, mens Dennis får opgaven at onanere en orne. Dennis gennemfører, brækker sig af væmmelse og gør sig sammen med Casper klar til at inseminere soen ved at indføre en lang sædfyldt stikkejavert op i skeden på dyret (»det er synd, du skal bruge noget creme«).

Senere på aftenen klæder de griseavlerens datter ud iSidney Lee-style med selvbruner og rock 'n' roll-tøj. Sammen tager de i byen i Ringkøbing, hvor de drikker en masse shots.

»Hvad får seeren ud af programmet?« ville spørgeren i Cinemateket vide.

»Underholdning,« svarede Sidney Lee.

»Det er bare underholdning.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her