Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Forfattere læser op i protest mod nedskæringer

’Et nationalsprogligt selvmordsforsøg’ kalder Dansk Forfatterforening regeringens planlagte besparelser på litteraturstøtten. Nu vil foreningen samle sympati for sin sag med Danmarkshistoriens største gratisoplæsning
Kultur
26. oktober 2010

Jan Sonnergaard, Suzanne Brøgger, Henrik Nordbrandt, Sissel-Jo Gazan og mange, mange flere. Knap 170 kendte danske forfattere, forlæggere og oversættere vil lørdag den 6. november markere deres utilfredshed med regeringens bebudede besparelser på litteraturstøtten ved at lancere Danmarkshistoriens største litteraturoplæsning.

»Vi er nu oppe på 167 forfattere, og der er kæmpe opbakning hele vejen rundt,« siger formand for Dansk Forfatterforening Lotte Garbers.

Oplæsningerne, der vil finde sted på Hovedbibliotekerne i både Århus og København, sker i protest mod de massive besparelser på litteraturstøtten, som regeringen har foreslået i sit finanslovsudspil for 2011. Gennemføres de planlagte besparelser vil legaterne fra Statens Kunstråd om fire år være skrumpet med 75 procent, vurderer Dansk Forfatterforening.

»Vi vil markere, at litteraturstøtten er til for danskerne og for bøgerne. Den er ikke til for at gøre forfatterne glade, men vi er taknemmelige for, at den findes, for uden den ville vi ikke have al den litteratur, som vi nu kommer og læser op fra ganske gratis,« siger Lotte Garbers.

Helt konkret lægger regeringens udspil op til, at en række af de nuværende støtteordninger ikke vil blive forlænget. Det betyder, at der ved udgangen af 2012 vil være forsvundet knap 18 millioner kroner fra kunstsystemet samt fem millioner kroner fra biblioteksafgiften. Eller sagt på en anden måde: Den samlede danske litteraturstøtte vil være tilbage på 2003-niveau. Ifølge Lotte Garbers er besparelserne i direkte strid med regeringens formulerede sprogpolitik, der skal sikre og styrke dansk som et samfunds- og kulturbærende sprog.

»Det er paradoksalt, at regeringen med den ene hånd laver en rapport, der hedder Sprog til tiden, hvor de sætter en tyk streg under, at det danske sprog skal bruges og udvikles. Hvorefter de med den anden hånd hælder al den gode kvalitetslitteratur ud, som kan produceres for ret få midler, fordi de af tekniske årsager ikke ønsker at forlænge de eksisterende puljer. Det ligner et nationalsprogligt selvmordsforsøg.«

Ifølge centerchef i Kunststyrelsens Litteraturcenter Marianne Kruckow har de støttepuljer, som nu forsvinder, hele tiden været bundet op på en tidsbegrænset politisk aftale. At de ophører bør derfor ikke komme bag på nogen: »Men når det er sagt, er der ikke nogen tvivl om, at det er mange penge, som forsvinder fra systemet,« siger hun.

Særligt afviklingen af ’10 millioner kroner-puljen’, der er eneste mulighed for arbejdslegater til oversættere, faglitterære forfattere og støtte til prøveoversættelser, vil komme til at kunne mærkes, vurderer hun.

»Det er selvfølgelig op til Kunstrådets Litteraturudvalg, om man så vil forsøge at omfordele de tilbageværende midler. Men det står hævet over en hver tvivl, at konkurrencen om midlerne frem over vil blive hårdere,« siger hun.
Venstres kulturordfører, Troels Christensen, siger til Information, at han er »ked af«, at puljerne forsvinder, men han opfordrer samtidig til at holde skik på proportionerne. Det er for eksempel overkill at tale om en »nationalsproglig selvmordsaktion«, mener han.

»Når man tænker på, at England skal spare hele 41 pct. af landets samlede kulturbudget, så er vi stadig meget godt stillet. Men når det er sagt, så drøfter vi i øjeblikket internt, om det er muligt at sikre de eksisterende puljer,« siger Troels Christensen, der understreger, at regeringen »selvfølgelig ikke er interesseret i at skabe dårligere vilkår for forfatterne«: »Arbejdslegaterne har en vigtig funktion. Men jeg kan ikke garantere, at puljerne kommer tilbage, og det kan Per Stig Møller heller ikke, selv om han gerne ville. Vi er midt i et nulsumspil, og selv om det måske drejer sig om småpenge i det store regnskab, skal der først vindes gehør for det. Men jeg kan love, at vi arbejder på det,« siger Troels Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her