Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Harmeteater med humor

Kultur
15. oktober 2010

Harmeteater med humor

p>Vasketøj hænger kridhvidt og nystrøget på snorene. I hvert fald indtil Jacob A. Riis fotografier fra slummen i 1880ernes New York projiceres op i Amerikaneren, der nu er nået til Københavns Musikteater.

Forfatteren Peter Laugesen har skabt en fortælling, der hele tiden udfordrer sin tilskuer. For er alt glemt, bare fordi vi stadig slås med skjult slavearbejde her 120 år senere? Teksten er morsom og balstyrig, bygget på et hav af citater. Og Fuzzys musik leger med, både som abstraktion og maskinlyde og morgensang.

For iscenesætteren Hanne Trap Friis har skabt en stærk elendighedskrønike, der sætter sig i sanserne, og Jesper Corneliussens stramme stilladskoreografi og Kim Gluds videoprojektioner er en stemningsspændstig ramme. Både om Mikkel Stubbe Teglbjærgs unge og følsomme Riis-fortolkning og den garvede Bo Stendell Larsens mere selvhøjtidelige og kyniske Riis-portræt. Og om Jens Krogsgaards klangfulde sangkommentator og Kiki Brandts smukke hustru med den præcise sangdiktion.

Men overalt står fattigdomsbarnet og stirrer Katri Siipolas drengepige, der klamrer sig til et vraggodsbræt med vidtopspærrede øjne. Skrøbelig og ukuelig og i beskidt tøj. amc

Amerikaneren. Tekst: Peter Laugesen. Musik: Fuzzy. Scen. Jesper Corneliussen. Lys: Morten Ladefoged. Video: Kim Glud. Koreografi: Hanne Trap Friis, Katri Siipola. Teater Freeze Productions i co-prod. med Archauz på Københavns Musikteater. Også i aften kl. 20 og lø kl. 17.

Stomp for tegneseriehelte

Man skulle tro, at de kom ude fra rummet, sådan som de står i deres sorte læderfrakker og tæsker løs, mens sølvstøv drysser ned over dem. For Et Trommespil er en teaterkoncert for to fyre på trommer og kogekedel, sakse og toastmaskine, rasler og røde telefoner ...

Slagtøjsspillerne David Hildebrandt og Mathias Reumert hører ellers til i trioen Pace, der bl.a. har akkompagneret Dansk Danseteater. Men i Et Trommespil spiller de teater om drenge- drømme. Flest drømme at blive rockstjerne. Eller første mand på Mars. Men også nogle om at blive metroseksuel på Købmagergade. Og alt lykkes så ... Ikke mindst takket være Michael Østerz vilde lysdesign, hvor farvede laserstråler lyser Anemone Teatrets lille rum op, som var det Bellevue Teatret eller Forum. Og hvor projektioner bringer tilskuerne med ind i et fantasiland bag Mælkevejen: Her lugter af menneske! lyder første undrings- replik.

Det er den norsk-danske instruktør Tzara Tristana, der har fået forestillingen til at flyve frit. Så sæt fødderne i marchrytme og se trommedrengene, før NASA har købt dem til space entertainment! amc

Et Trommespil. Musik: Reumert og Hildebrandt. Iscenes. Tzara Tristana. Lys: Michael Østerz. Fra 9 år. Turné. www.anemoneteatret.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her