Læsetid: 4 min.

Kampen for at blive voksen

Nikolaj Arcels vittige komediedrama, 'Sandheden om mænd', om en yngre manuskriptforfatter i ingenmandsland er fuld af forfriskende fornyelser i både indhold, tone og stil
Vellavet. Nikolaj Arcels sprællevende og træfsikre instruktion af 'Sandheden om mænd' er også velcastet med en dejligt underspillet Thure Lindhardt som den aldrende Peter Pan med rande under øjnene i det drenget-gamle ansigt, der her ses sammen med Rosalinde Mynster.

Vellavet. Nikolaj Arcels sprællevende og træfsikre instruktion af 'Sandheden om mænd' er også velcastet med en dejligt underspillet Thure Lindhardt som den aldrende Peter Pan med rande under øjnene i det drenget-gamle ansigt, der her ses sammen med Rosalinde Mynster.

7. oktober 2010

Nikolaj Arcel udfyldte et tomrum i dansk film, da han i 2004 lavede den første politiske sammensværgelsesthriller Kongekabale på dansk grund.

Hans nye dramakomedie med den dårlige titel, Sandheden om mænd, fremtræder som en lignende genistreg, fordi den - med både ironiserende og solidarisk indsigt - skildrer det filmisk meget udanske fænomen: yngre mandlig kunstner i krise.

Og vel at mærke gør det på en så gennemført sophisticated og vittig måde, at man kniber sig selv i armen: Her er en dansk film med intellektuelt champagnebrus, perlende, legende, uforudsigelig - og alligevel alvorlig. Også dybsindig? Næppe, men hvor mange film er det?

Opbrud, men til hvad?

Hovedpersonen er den ca. 30-årige manuskriptforfatter Mads (Thure Lindhardt), en sejlivet romantiker, der som helt ung havde store forventninger til sit liv som én lang guitarsolo, allerhelst sammen med den drømmepige, der for evigt synes at undslippe ham.

Her i starten har filmen afsnit, der kan minde om Jacob Paludans aforisme: »Virkelig smukke piger er altid kilometer inde i deres livseventyr, når man træffer dem. Hvornår de begynder er en gåde.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og denne film er jo bare et opkog af en anden film, en amerikansk film som kom for nogle år siden. Sjovt nok handlede den om det samme. En mand hvor kæresten skrider eller han skrider fra kæresten gennemknepper sig (ja, undskyld udtrykket, men det sker altså) igennem adskillige kvinder, som han ej heller kan huske navnene på, før han finder den eneste ene, som arbejder hos - pingvinerne.

Og det er den ene kritik.

Den anden er, at lykken for mænd i 30'erne åbenbart er at finde en 19-årig kvinde.....eller måske ikke...

Og sandheden om mænd er åbenbart også den at alle mænd drømmer om en eneste ting - at kneppe så mange kvinder som muligt. Det bærer lidt for meget ved til evolutions-genetiske råberi om, hvordan mænds seksualitet er ifølge dem. Den med at mænd ikke er i stand til at forpligte sig, fordi.... og bl.a. og bl.a.

Man overser totalt, at mænd også kan vise omsorg, og at der findes en maskulin kreativitet, som er legende, spontan og virkelysten. Og som bare vil lege, uden hensyntagen til at vinde eller nedlægge så mange kvinder som muligt (dvs. vinde over dem).

Martin Svendsen

Karsten Aaen, har du overhovedet set filmen? I din anden kritik har du nogenlude fået den dimetralt modsatte pointe ud af filmen end mig... Meget sjovt, det lyder som om du ser filmen som et nederdrægtigt angreb på Manden, du som modig og rank soldat skal forsvare dig mod. ;-)