Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Lykken er et Løvehjerte

Instruktøren Henriette Holm Pathare skaber en forunderlig eventyrkraft i sin medrivende og billedstærke tolkning af Astrid Lindgrens følelsesklassiker på Teatret Zeppelin
Hvordan spiller man to brødre, der elsker hinanden højere end alt andet? Mikkel Hansen og Thorbjørn Kruse Olesen har fundet det helt rigtige udtryk som Tvebak og Jonathan Løvehjerte. Et ægte udtryk midt mellem drilleri og frygt og ærlighed - og dunk i ryggen.

Hvordan spiller man to brødre, der elsker hinanden højere end alt andet? Mikkel Hansen og Thorbjørn Kruse Olesen har fundet det helt rigtige udtryk som Tvebak og Jonathan Løvehjerte. Et ægte udtryk midt mellem drilleri og frygt og ærlighed - og dunk i ryggen.

Bjarne Stæhr

Kultur
15. oktober 2010

Bare navnet Tvebak. Så sidder man dér som voksen med en klump i halsen og har svært ved at læse videre. Jo, Brødrene Løvehjerte kræver mod. Men netop mod har Zeppelin-folkene heldigvis haft masser af, da de kastede sig over en af de mest elskede bøger fra den nordiske skathule i en tekstbearbejdelse baseret på Alexander Mørk-Eidems dramatisering fra Stockholm sidste år.

For scenetransformationen er lykkedes smukt og uhyggeligt og ovenud kærligt. Særligt forholdet mellem de to brødre er skildret så enkelt og så omsorgsfuldt i Henriette Holm Pathares instruktion, at søskendekærligheden faktisk fordriver dødsdysterheden en lille smule. I hvert fald så meget, at man tør se videre.

Både ind i Kirsebærdalen og ind i Rosendalen i dødsverdenen Nangijala, der er blevet et enormt land i Zeppelins højloftede teaterrum. For scenografen Johanne Eggert har fået forestillingen til at udspille sig i overalt. Den frygtelige brand hjemme hos Tvebak i lejligheden blusser i trappenedgangen, kirsebærblomsterne folder sig ud under loftet og Tengilsmændenes kæder rasler under sæderne. Anja Myung Hansens lys skifter både smukt og truende i horisonen. Og nej, Zeppelin-folkene er ikke så dumme, at de afslører, hvordan uhyret Katla ser ud, sådan som de gjorde det på Operaen for to år siden. For det ved børnene bedst selv.

Forræderens mærke

»Der findes eventyr, der er så uhyggelige, at de ikke burde findes,« lyder en gentagen replik. Der findes også historier, der er så svære at fortælle på teatret, at de fleste ender i Katlagrotten under forsøget.

Men Zeppelins ensemble imponerer og sejrer, måske takket være en meget ydmyg tilgang til denne sværvægter. Seks spillere dækker alle roller, både gode og onde og så er det ellers bare op på hesten.

Elskelig og drenget er den klejne Mikkel Hansen som Tvebak, der ser op til Thorbjørn Kruse Olesens varme Jonathan-storebror. De to slås og kilder og bærer hinanden på ryggen, så de helt skaber deres egen Løve- hjerte-kropslighed.

Mie Brandt er fint skeptisk som Sofia med duerne, og Jacob Weble har en god tyngde som den mistænkte Hubert. Emil Tafdrup har torturen siddende i sine trækkende bevægelser som den indespærrede Orvar, mens den seje Torben Vadstrup forløser den ellers umulige opgave både at spille den forræderiske Jossi med brændemærket og den frelsende Farfar med det beskyttende kram.

Snoreleg med døden

Alle kravler og løber og humper omkring i Henriette Holm Pathares fysiske iscenesættelse, hvor lemme i gulvet og lænker på uniformerne skaber et symbolstærkt univers, som ungerne glider lige ind i. Men det er stærke sager. Også store drenge i 3. klasse kan risikere at bukke under, så de må gå ud ...

Overalt lyser scenografiens snormønstre. Snore på vægge og snore på jakker. Snore, der er trukket frem og tilbage, som når man leger med snore mellem fingrene og giver snormønstret videre. Som forestillingens overordnede billedsymbol på den kærlighedstråd, der er uendeligt lang og som bare hopper over i en anden verden, hvis døden truer med at klippe den over.

Brødrene Løvehjerte. Baseret på Astrid Lindgrens roman. Dramatisering: Alexander Mørk-Eidem. Overs. Mie Brandt. Iscenes. Henriette Holm Pathare. Scen. Johanne Eggert. 3-6. kl. / fra 9 år. Teater Zeppelin i Valdemarsgade. Til 12. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her