Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Så smid dog tøjet

Kvinde Kend Din Krop på Teater Mungo Park er blevet en lattervild kvindeforestilling. Med Kasper Leisner som Årets Muntreste Fødende 2010
Så sejrer Maria Richs lange ben og høje hæle lige et øjeblik over Kasper Leisners nedlagte supermand, indtil hun igen får brug for ham i latterfarcen 'Kvinde Kend Din Krop'.

Så sejrer Maria Richs lange ben og høje hæle lige et øjeblik over Kasper Leisners nedlagte supermand, indtil hun igen får brug for ham i latterfarcen 'Kvinde Kend Din Krop'.

Maria Fonfara

Kultur
22. oktober 2010

Warw. Sådan er det måske at kende sin krop. Eller sin kvinde. Dramatiseringen af Kvinde Kend Din Krop på Teater Mungo Park handler nu kun om kroppen. Om pigeuskyld og menstruation. Om sex og graviditet. Om fødsler og travle ben. Om rynker og silikone. Og måske om at blive 100 år.

Forunderligt nok har instruktøren Kamilla Wargo Brekling igen begået en forestilling ud fra sit skatkammer af kærlige greb om mennesker i krise.

Hormonbombe

»Jeg har lært, at det bare er en periode,« siger Maria Rich, mens hun grotesk og businessperfekt stresser rundt i høje hæle og buksejakkesæt. Kvindetilskuerne griner, og mændene brummer med. For den højenergiske Maria Rich folder sig her ud i alle komikerens uventede vinkler.

Kløgtigt nok har instruktøren sat den to meter høje hormonbombe Kasper Leisner til at være kompagnon for den toptrimmede og sofistikerede Maria Rich i et guddommeligt gakket partnerskab. Gladeligt lever Leisner sig ind i rollen som folkeskolelæreren Bodil på 52 år, der nyder at pine potensen ud af drengene fra 10. klasse i hvert fald i tankerne. Muntert spiller han levende demomodel som underliv med arme som æggeledere og ryg som livmor. Og forpustet går han ind i rollen som fødende kvinde, superman mellem veerne og kylling, når smerten ruller. Den mand har revypotentiale, også som savannedyr.

Overkropskvinde

Drifterne bliver imidlertid reduceret en del undervejs. En af trusselspointerne er nemlig, at kvinder kan transformere sig til rationel overkrop altså til den del af kvinden, der lige bager en kage og ringer til mormor. At der klinisk set findes fire orgasmefaser er f.eks. underordnet for overkropskvinden. Men heldigvis demonstrerer Rich og Leisner ganske festligt, hvad orgasme-løjerne går ud på akkompagneret af en bizar samling slagtøjsinstrumenter, der får salen til at koge over af grineudbrud.

»Jeg har lært, at sex rigtig tit bare handler om at komme i gang,« siger Rich. Og så tager hun fat. Har du haft en god dag? spørger hun Leisner, mens de dyrker onsdagssex, uden at nogen af dem får noget ud af det. Det er kosteligt.

Langhåret

Forestillingens humor ligger faktisk i dens desillusion. Ikke en eneste lille drøm får lov til at forblive lyserød undervejs undtagen altså drømmen om at slippe af med brystkræften. Men okay. Forestillingen er jo baseret på bogen med dens gynækologer og feminister. Så forestillingen har måttet overtage bogens kvababbelser om, hvorfor en kusse hellere skal hedde en fisse eller omvendt. Det virker godt nok noget 70er-langhåret.

På forsiden af bogudgaven fra 1983 strålede det berømte foto af pigen, der cykler splitternøgen gennem en skov med fotografen i hælene. Der var så stærk en drøm i det billede. I dag på udgaven fra 2001 står en kvinde tamt i modlys bag et stykke hvidt stof ...

Men i Breklings forestilling er det cykelkvindens glæde og kraft, der stråler, så både kvinder og mænd bliver tændte og lette i kroppen af at grine. Mungo, Kend Din Succes!

Kvinde Kend Din Krop. Baseret på bogen fra Tiderne Skifter. Instruktion: Kamilla Wargo Brekling. Scenografi: Helle Damgaard. Mungo Park i coproduktion med Rogaland Teater i Stavanger. To-fre. kl. 20, lø kl. 17. Til 4. dec. Mungopark.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her