Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Efterlønnere i skudlinjen

Skuespillerne kører actionkomedien RED hjem
'RED's kvaliteter ligger i den humoristiske dialog og de enkelte sceners små slag med halen. Og de er både kvikke og underholdende.

'RED's kvaliteter ligger i den humoristiske dialog og de enkelte sceners små slag med halen. Og de er både kvikke og underholdende.

Kultur
4. november 2010

At bringe ekvilibristiske pensionister back in business er en yndlingssport inden for actionkomedie-genren. Det grå guld har skinnet om kap med gyldne patroner og spektakulære eksplosioner i en lang række actionkomedier, bl.a. Dødbringende Våben og Men in Black, hvor henholdsvis Danny Glover og Tommy Lee Jones genfandt melodien.

Nu kommer en hel flok efterlønnerne på overarbejde i Robert Schwentkes actionkomedie RED. Titlen er en forkortelse af Retired Extremely Dangerous, men man kan ikke ligefrem påstå, at alderen trykker filmens skuespillerensemble. Charmerende og vitale som altid er 73-årige Morgan Freeman og 65-årige Hellen Mirren lige i hælene på deres yngre kolleger Bruce Willis på 55 år og John Malkovich på 57. Sammen med grønskollingen Mary-Louise Parker på sølle 46 år er skuespillerne den primære grund til at se RED.

Filmen er baseret på en tegneserieroman af Warren Ellis fra 2003. Historien er ændret noget, flere detaljer og karakterer er fyldt på, og ikke mindst er humoren mere fremtrædende i filmen. Men tegneserieæstetikken genfinder vi i filmens visuelle udtryk, hvor kameraet gerne går i frø- og fugleperspektiv, leger med ultranær og slow motion og i det hele taget dyrker et ekstremt, larger than life univers. Når der skal bruges våben, er her ikke bare mange våben her er hysterisk mange våben. Og der er ingen grænser for, hvad der er muligt for vores helte, inkl. at nedskyde et missil i flugten.

Selvironi

Handlingen? Frank Moses (Willis) er en pensioneret CIA-agent, der pludselig opdager, at nogen vil ham til livs. Under kombinationen af flugt og opklaringsarbejde får han rodet kontorpigen Sarah (Parker) ind i tingene, og nu må han samle et team af gamle venner og fjender (Freeman, Mirren og Malkovich) for at løse gåden og redde livet.

Ja, det lyder jo som noget, man har hørt før, og det overordnede plot er da heller ikke specielt mindeværdig. Filmens kvaliteter ligger i den humoristiske dialog og de enkelte sceners små slag med halen. Og de er både kvikke og underholdende.

Det skyldes i høj grad skue-spillerne, der virker som om, de har moret sig under optagelserne og formår at give følelsen videre. Hellen Mirren er cool som britisk forstadsfrue med dræberblik og leger selvironisk med sin karikerede figur. John Malkovich redder sin paranoide pauseklovn af en rolle lige på målstregen. Hans talent for skingrende psykopati giver fjollerierne en kant af farlighed, samtidig med at rollen på komisk vis vender vrangen ud på den sociopat-typecasting, Malkovich har tendens til at havne i. Mary-Louise Parker er et godt match for Willis i et samspil, der særlig fra hendes side er fuld af flirt og humor, og Karl Urban er tilpas hårdkogt som Willis modstander.

RED skal ses for charmen frem for noget andet. Vi er i den lette ende her, og som actionkomedie leverer den varen. Den bliver ikke hængende i tankerne ret længe men den er et underholdende bekendtskab, mens den varer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her