Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Det moralske menneskes martyrium

I Borgens niende afsnit trækker andres amoral, statsministeren og hendes kernefamilie ned, hvor utroskab og et blåt øje er dramaets naturlige ingredienser
Kultur
22. november 2010

»Del og hersk,« siger den erfarne finansminister til sin gode ven, statsminister Birgitte Nyborg, i afsnit 9 af Borgen. Det er et faderligt råd i en svær situation. Ministeren har det fra de gamle romere, fortæller han.

Ganske vist har manuskriptforfatterne misforstået maksimen. For det er ikke princippet om at sikre sig mod sine mest magtfulde undersåtter ved at spille dem ud imod hinanden, ministeren sigter til. Men skidt nu med dét.

Den nytiltrådte statsminister er overbebyrdet af arbejde. Hun vil kontrollere alt, hvad der foregår i hendes administration. I stedet skulle hun tage at dele ansvaret med sine ministre og ikke hele tiden blande sig i deres resort-områder, synes finansministeren. Så kunne hun koncentrere sig om at være statsminister i stedet.

Det aktuelle problem drejer sig om statens indkøb af nye jagerfly. Forsvarsministeren har allerede besluttet sig for en model, som overskriver budgettet med 10 milliarder kroner, men statsministeren er skredet ind i sidste øjeblik. Hun kræver bedre argumenter, end hendes minister hidtil har leveret, før han får lov at vælge den dyre løsning for skatteborgernes regning.

Birgitte Nyborg er for alvor trådt i karakter. Men så alligevel ikke: Hun lader finansministeren få ret. Hun opgiver at gøre indsigelser, og forsvarsministeren får sine fly.

Ikke helt kastreret

Den blonde Katrine fra Tv-Avisen er den mørkhårede statsministers parallelfigur. Hun insisterer også på selv at klare alting, og hun går på egen hånd på jagt efter sandheden om jagerflyene, selvom hendes chef synes, hun skulle lade researchafdelingen klare researchen.

Nogen skjuler noget. Det kan Katrine fornemme. Sådan er det med de rigtig dygtige snushaner. De har en sjette sans. Det er noget, de er født med. Man kan ikke lære den slags. Enten har man det, ellers også har man det ikke.

Da det viser sig, at forsvarsministeren grisk har taget imod dyre gaver fra producenten af jagerflyene før indgåelsen af kontrakten, står det klart, at Birgitte Nyborg alligevel ikke skulle have lyttet til sin finansminister. Hun skulle ikke have stolet på andre.

Det er næsten ikke til at bære, at sagen ender med endnu et nederlag for statsministerens mand. Ikke nok med at hans kone hellere vil læse om jagerfly om aftenen, når han vil knalde. Pludselig kan han alligevel ikke få lov at blive øverste direktør i Via Electronics, der er underleverandør til firmaet bag jagerflyene. Egentlig er der tale om småpenge forhandlet på plads før hans tid, men efter skandalen om forsvarsministeren kan regeringen ikke tåle flere dårlige sager, så han må ofres.

Fuldført er kastrationen dog ikke. Han knalder en anden kvinde. Statsministeren falder om af forfærdelse, da hun hører det.

Han har ikke slået hende, men han kunne lige så godt have gjort det. Faldet efterlader et blåt øje. Det totale martyrium er nået for statsministeren, da hun grædende kører mod Marienborg for at overnatte, mens manden er hjemme hos børnene.

Hun er kommet til magten, fordi hun vil det gode. Hun er et moralsk menneske og har talt til en moralsk habitus i vælgerne, som alle de andre politikere havde glemt. Nu trækker andres amoral hende og hendes kernefamilie derned, hvor utroskab og et blåt øje er dramaets naturlige ingredienser.

Forudsigeligt forekommer det unægteligt. At det politiske spil er beskidt, og at den rene må ned i sølet. Et bud på sæsonens sidste afsnit er, at hun rejser sig rankt igen, klogere på de barske realiteter end før.

 

Borgen, DR1 søndag kl. 20-21

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her