Læsetid: 3 min.

Krum, hvad krummes kan!

Road- og river-komedien 'Klovn: The Movie' leverer det storpinlige og bundperverse klimaks, man i den mørkeste del af sin bevidsthed havde håbet på
Der er en del voldsomt usandsynlige hændelser i 'Klovn: The Movie', og streng realisme i en film som denne virker også misforstået. Derfor kan den klart anbefales til dem, der ikke får det skidt ved synet af 'men behaving very, very badly, many, many times'.

Der er en del voldsomt usandsynlige hændelser i 'Klovn: The Movie', og streng realisme i en film som denne virker også misforstået. Derfor kan den klart anbefales til dem, der ikke får det skidt ved synet af 'men behaving very, very badly, many, many times'.

16. december 2010

Der findes folk, som ganske enkelt ikke kan holde ud at se andre kvaje sig - ej heller fiktive figurer som i tv-serien, og nu filmen, Klovn. Hvis du er så uheldig at tilhøre denne kategori, er der ingen som helst pointe i at læse videre. Til alle I andre: Spænd hjelmen, stik eventuelle fine fornemmelser skråt op og tag jer så ellers i agt for moderat plotafsløring.

Casper (jeg tænker, at vi kan være på fornavn efter alle disse år) vil have noget fremmed fisse, og det skal være nu. Første del af forarbejdet er gjort, da det er lykkedes ham at finde frem til en ferietype - kanotur - som Iben nægter at deltage i.

Frank, derimod, indvilliger gerne i at tage med sin amoralske satan af en illoyal ven på kneppeturné langs Gudenåen, hvor de også skal lægge vejen forbi Skanderborg Festival og Bent Fabricius-Bjerres berømte luksusbordel, Castello Alley Cat (!).

Linen ud

Men i sidste øjeblik tilstøder et problem i form af Franks 13-årige nevø, Bo, som han til Caspers enorme fortrydelse tager med på turen for at bevise over for en gravid Mia, at han faktisk har farpotentiale. Arme Bo skal snart erfare, at der næppe findes en hurtigere og mere traumatiserende måde at blive voksen og hærdet på end nogle dage i selskab med duoen med den legendarisk dårlige dømmekraft.

For at et projekt som Klovn: The Movie kan komme i havn, skal Klovn-seriens faste attraktioner føres ud i yderste konsekvens. Og det har Frank og Casper da også ret indiskutabelt formået.

Få scener inde i filmen får vi et optrin om vildfaren sæd, som hverken kan eller bør gengives i et nogenlunde respektabelt dagblad som dette. I en mindst lige så grænseoverskridende scene cirka midtvejs er der dømt 'stur, stur nummer' og det vil ikke komme bag på fans, at dette intet har med en cirkusoptræden at gøre.

Dertil kommer, at den sexede superfurie Iben leverer sit hidtil mest hårrejsende »Hold kæft!«-bjæf til Casper, da denne endnu engang forsøger sig i den for ham ekstremt upassende rolle som forfulgt uskyldighed.

Fra cool til fool

Ydmygelserne af begge hovedfigurer er med andre ord mere ekstreme end nogensinde, og Casper trækkes igennem en særligt nådesløs visuel transformation. Ved filmens begyndelse er han selvsikkert og syvcifret stilikon på Frederiksbergs mest fotogene locations, og hen imod dens slutning en næsten helt menneskelig skikkelse opløst i tårer, snot og savl. Og mens herreturens udskejelser afgjort ender med at udvide Caspers erotiske horisont, bliver det på en måde, han næppe havde set komme.

For Frank indtræffer det absolutte lavpunkt, da han og hans uhørt usexede hvide undertøj - som på det tidspunkt ikke er særlig hvidt længere - havner på storskærmen på Danmarks Smukkeste Festival, som selvsagt just da lider et gevaldigt æstetisk knæk.

'Very, very badly'

Klovn-holdet har desuden gjort et fund i unge Marcuz Jess Petersen, hvis rørende troskyldighed er en perfekt modpol til den gennemkorrumperede Casper-figur. Ja, et par af stunderne mellem Bo og den aspirerende far Frank kommer ligefrem faretruende tæt på hjertevarmende familieunderholdning!

Blandt de mindre glæder kan nævnes den lækre titelsekvens og det at se så pæn en mand som Michael Meyerheim deltage i en virkelig ulækker samtale.

Der er en del voldsomt usandsynlige hændelser undervejs, men at kræve streng realisme af en film som denne virker på den anden side misforstået. Derfor en anbefaling til alle, der ikke bliver ilde til mode ved synet af men behaving very, very badly many, many times.

Hør Informations filmredaktør Christian Monggaard interviewe Frank Hvam, Casper Christensen og instruktør Mikkel Nørgaard her

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Personligt syntes jeg Klovn er mere end jeg kan klare. Men hvis man kan lide stilen, vil man uden tvivl have interesse for værket "Allahs øje i det høje". Det er gruppen 'De Eneste Tre' der har stået for den tankevækkende genindspilning af Trilles sang fra 70'erne.

De Eneste Tre består af:
· Firoozeh Bazrafkan (Trykkefrihedsselskabet)
· Uwe Max Jensen (Performancekunstner)
· Asger Trier Engberg (Stop Islamiseringen Af Danmark)

Deres værk kan ses her:

http://www.youtube.com/watch?v=ltQ8xy7ugBg

Anne Marie Pedersen

Moralen i filmen/serien er:

Det kan ikke betale sig at være blød mand (som Frank er). Rigtige mænd er pisse ligeglade med, hvad kvinder siger. Mænd skal være mænd. Og kvinder skal være kvinder. Alt det der med ligestilling er noget pis, for rigtige mænd skal have lov til at være drengerøve.

Det er vist nok essensen. Og det er noget i den stil, Casper C har udtalt. Så gider jeg sgu ikke se den.

Nå ja, det var så den komedi og....! Og....!? Ærgerligt at anmeldere i Danmark er blevet så angste, at de ikke tør gå imod folkeligheden. Hvem sagde 'Op på fars hat'?

Casper C. har skam udtalt, at rigtige mænd er nogle drengerøve, som ikke gider mere vrøvl - med kvinder. At jeg så som mand ikke mener, det er korrekt, eller gavnligt for samtalen, dialogen mellem mænd og kvinder, Casper C. nok ligeglad med.

Klovn er, hvis jeg skal være ærlig, ikke engang morsom. Og hvis det havde været en børnefilm, ja så havde anmelderne jo sikkert sablet den ned.

Og mon ikke der med 'men behaving badly' mange gange, menes at de her mænd er drengerøve, som opfører sig som drengerøve gør i stedet for at være mænd og påtage sig det ansvar som nu engang påhviler en mand - uanset om vi taler om ægteskab, samfund eller familie.