Læsetid: 3 min.

LTI - Rigets stemme

Historie. Victor Klemperers enestående fremstilling af Hitler-Tysklands sprog - nu i dansk oversættelse
Retorik. 'LTI' er i historisk forstand en guldgrube til forståelse af mekanikken i Hitlers retorik og af diktatorens begavede megafon, dr. Goebbels' videreudvikling af sin herres voldsretorik.

Retorik. 'LTI' er i historisk forstand en guldgrube til forståelse af mekanikken i Hitlers retorik og af diktatorens begavede megafon, dr. Goebbels' videreudvikling af sin herres voldsretorik.

3. december 2010

LINGUA TERTII IMPERII, Det tredje Riges sprog. Ord kan virke som bitte små doser arsenik: De sluges ubemærket, de synes ikke at have nogen virkning, men efter nogen tid viser giftens virkning sig alligevel. Disse linjer er titel og undertekst til Victor Klemperers sprognotater, som han foretog i de 12 lange år under nazismen 1933-45. Klemperer overlevede som jøde Holocaust. Anbragt i den yderste udsatte kreds, i enhver henseende chikaneret og truet af Gestapo, skånede Nürnberg-lovenes perverterede bestemmelser den afskedigede litteraturprofessor og filolog, fordi han var gift med en 'arisk' kvinde.

Som man kan læse i dagbøgerne: Jeg vil aflægge vidnesbyrd til det sidste, udstår Victor Klemperer ydmygelserne og angsten ved omhyggeligt - i øvrigt under forøget livsfare - og med videnskabelig metode at registrere og notere alle tanker og alle tildragelser undervejs i mareridtet. For de sproglige iagttagelsers vedkommende bliver disse notater til Klemperers vigtigste akademiske arbejde, altså om sproget i diktaturets og ensretningens Tyskland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Jens Erik Starup
  • Mads Berg
  • Olav Bo Hessellund
  • Klara Liske
  • June Beltoft
Ervin Lazar, Jens Erik Starup, Mads Berg, Olav Bo Hessellund, Klara Liske og June Beltoft anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ord kan virke som bitte små doser arsenik: De sluges ubemærket, de synes ikke at have nogen virkning, men efter nogen tid viser giftens virkning sig alligevel.

Vi lader lige den stå et øjeblik.

Derfor kan man ikke bare tie DF ihjel, fascismens sprog flyder ud i medierne hver dag.

Mads Berg, Lars Peter Simonsen og June Beltoft anbefalede denne kommentar

Mærkeligt hvordan det altid glipper med at få det med, at Goebbels vedkendte sig sin gæld til en nevø af Sigmund Freud - Edward Bernays, som i 1923 udgav 'Crystallizing Public Opinion'. Efter denne udgivelse ændrede reklamebranchen sig fuldstændigt, og gik målrettet efter målgruppernes ubevidste. Et glimrende eksempel er DF´s seneste slogan: Vi har meget at beskytte. Blottet for enhver rest af noget konkret, ligger det i det usagte af vi er under angreb - plus en masse mere. Både Bernays og Goebbels ville have nikket anerkendende.