Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

LTI - Rigets stemme

Historie. Victor Klemperers enestående fremstilling af Hitler-Tysklands sprog - nu i dansk oversættelse
Kultur
3. december 2010
Retorik. 'LTI' er i historisk forstand en guldgrube til forståelse af mekanikken i Hitlers retorik og af diktatorens begavede megafon, dr. Goebbels' videreudvikling af sin herres voldsretorik.

Retorik. 'LTI' er i historisk forstand en guldgrube til forståelse af mekanikken i Hitlers retorik og af diktatorens begavede megafon, dr. Goebbels' videreudvikling af sin herres voldsretorik.

LINGUA TERTII IMPERII, Det tredje Riges sprog. Ord kan virke som bitte små doser arsenik: De sluges ubemærket, de synes ikke at have nogen virkning, men efter nogen tid viser giftens virkning sig alligevel. Disse linjer er titel og undertekst til Victor Klemperers sprognotater, som han foretog i de 12 lange år under nazismen 1933-45. Klemperer overlevede som jøde Holocaust. Anbragt i den yderste udsatte kreds, i enhver henseende chikaneret og truet af Gestapo, skånede Nürnberg-lovenes perverterede bestemmelser den afskedigede litteraturprofessor og filolog, fordi han var gift med en 'arisk' kvinde.

Som man kan læse i dagbøgerne: Jeg vil aflægge vidnesbyrd til det sidste, udstår Victor Klemperer ydmygelserne og angsten ved omhyggeligt - i øvrigt under forøget livsfare - og med videnskabelig metode at registrere og notere alle tanker og alle tildragelser undervejs i mareridtet. For de sproglige iagttagelsers vedkommende bliver disse notater til Klemperers vigtigste akademiske arbejde, altså om sproget i diktaturets og ensretningens Tyskland.

LTI er en gennemgang af de ord og begreber, Hitler og hans håndgangne betjener sig af, og som efter nazisternes magtovertagelse bliver rigets stemme og dermed en væsentlig del af systemets undertrykkelsesapparat.

Med nazismens ophøjelse så at sige til statsreligion bliver LTI også i vid udstrækning folkets sprog. Giftstof i små doser, såfremt arsenikken som i Hitlers diktatur indgives dag efter dag, har sin virkning. Til sidst sidder giften i alle kroppens og forstandens celler. Dette er selve propagandaens væsen, hvor sproget perverteres, hvor tilbagetoget bliver til frontforkortelse: Frontverkürzung og folkemordet til: Endlösung, og løgnene accepteres som den evige sandhed. Klemperers gennemlyste eksempler er utallige. Man kan roligt sige at Nazityskland skaber et Orwellsk nysprog.

LTI, nu omsider i en glimrende og indsigtsfuld dansk oversættelse af Henning Vangsgaard, der også oversatte dagbøgerne, er i historisk forstand en guldgrube til forståelse af mekanikken i Hitlers retorik og af diktatorens begavede megafon, dr. Goebbels' videreudvikling af sin herres voldsretorik.

Præcist og smertefuldt

Ingen anden har fat i den lingvistiske og psykologiske retoriske selvfremstilling så præcist og smertefuldt som Klemperer. Måske det mest pinagtige er Klemperers påvisning af, at endog de mest stigmatiserede ofre for voldsmagten også inficeres af førersproget. Uanset at jøderne dag for dag mister rettigheder: retten til at udøve deres fag, retten til at eje huse, bøger, husdyr, cykler, sidde på bænkene i parken, gifte sig, arbejde, etc., konstaterer Klemperer at jøder i hans kreds efterhånden uafvidende taler som Mein Kampf. Ikke blot sniger ordforrådet sig ind med primitive sætningsopbygninger og råheden, også tonefaldets afstumpethed smitter af. Regimets Volks-empfänger, den billige obligatoriske radiomodtager i alle husstande, gør sin virkning.

Den totalitære tankegangs forfærdende konsekvens er den endelige erobring af sproget og monopoliseringen af ordene. Positivt ladede gloser omdannes til skældsord. Humanität og Judentum er et par af disse mængder af oprindeligt beskrivende grundbegreber, som nazisterne ondulerer om til deres modsætninger.

Mekanismen er velkendt i andre kriseramte politiske systemer. Islam bliver i vore dage akkurat som alt med jøder før ved konsekvent negativ ladning af glosen til mi-nusord. I vort eget aktuelle nysprog er humanisme blevet til pladderhumanisme; tolerance til blødsødenhed eller med Fogh Rasmussen til tossegodhed. I en Søren Krarups aggressive lingua er menneskerettigheder menneskerettighedstyranni, velgørenhed og bistand godhedsindustri. Indvendinger mod sprogets primitivisering affærdiges med en øjeblikkelig tiltale for politisk korrekthed.

I den sammenhæng yder den radikale udlægning af Luthers 'gerningsretfærdiggørelse' sit bidrag, hvor man kan aflade sine menneskelige drifter ved at henholde sig til den rette lære om egen og den nære næstes frelse frem for fjernere (humanistiske) krav. 1930'ernes totalitære sprogbrug har sine rødder, og væksten er ikke visnet. Den danske udgave af LTI byder på et par blanke sider, hvor læseren kan skrive eksempler fra aktuel dansk retorik. Noter selv hver gang nogen bruger flosklen: historisk for at ophøje eget middelmål. Den brugte de også i 30'erne.

Victor Klemperers arbejde er ikke blot et kildeskrifts bidrag til forståelsen af retorikken i Hitlers 12-års Tusindårsrige. I videnskabelig forstand er fremstillingen, som påvist af Henning Vangsgaard, et oplysningsfilosofisk udogmatisk nyskabende værk.

LTI er samtidig en påmindelse om hvor nemt det er med et magtapparat i ryggen at sætte sig på sproget. Hvem i Danmark får ikke et undskyldende strejf i tonefaldet, når ord som humanisme og tolerance sniger sig over læberne? Giften virker.

LTI er højst fortjenstfuldt udgivet på forlaget Tekst og tale af Knud Lindholm Lau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der findes en hjemmeside til bogen:

http://www.klemperer.dk/

Christian Larsen

Tak til Georg Metz for anmeldelsen af en af de vigtigste bøger, der blev udgivet i det forrige århundrede.

Ord kan virke som bitte små doser arsenik: De sluges ubemærket, de synes ikke at have nogen virkning, men efter nogen tid viser giftens virkning sig alligevel.

Vi lader lige den stå et øjeblik.

Derfor kan man ikke bare tie DF ihjel, fascismens sprog flyder ud i medierne hver dag.

Carl Martin Jørgensen, Mads Berg, Lars Peter Simonsen og June Beltoft anbefalede denne kommentar

Mærkeligt hvordan det altid glipper med at få det med, at Goebbels vedkendte sig sin gæld til en nevø af Sigmund Freud - Edward Bernays, som i 1923 udgav 'Crystallizing Public Opinion'. Efter denne udgivelse ændrede reklamebranchen sig fuldstændigt, og gik målrettet efter målgruppernes ubevidste. Et glimrende eksempel er DF´s seneste slogan: Vi har meget at beskytte. Blottet for enhver rest af noget konkret, ligger det i det usagte af vi er under angreb - plus en masse mere. Både Bernays og Goebbels ville have nikket anerkendende.

Steffen Gliese

Denne amerikanske artikel passer til lignende vellykkede strategier i vor tid: http://polaris.gseis.ucla.edu/pagre/conservatism.html