Læsetid: 4 min.

Proust med barnevogn

I Norden har endnu et litterært år stået i den norske forfatter Karl Ove Knausgårds tegn. Mens han sidder i Malmö og skriver på sjette og sidste bind af sit stort anlagte litterære selvportræt, er andet bind kommet i dansk oversættelse
Knausgård er Proust, først og fremmest fordi hans værk ligesom Prousts pendler mellem det sladdervorne og det sublime

Knausgård er Proust, først og fremmest fordi hans værk ligesom Prousts pendler mellem det sladdervorne og det sublime

Sigrid Nygaard

29. december 2010

Karl Ove Knausgård kom ind i mit liv i sommer, da jeg sad i Provence og læste første bind af Min kamp og blev forelsket. Ikke i manden, men i værket. Og jeg, der i værket maler et selvportræt med skriftens spøgelsesstemme. »Han er vor tids Proust!«, udbrød jeg og »det handler jo om mit liv!«

Da jeg vendte tilbage til de danske aviser, fandt jeg så ud af, at det var sådan cirka lige det, alle andre havde udbrudt. Det kølnede min forelskelse noget, for hvem vil være del af et massehysteri? Således tempereret kastede jeg mig over andet bind, og hen over de første 2-300 sider lykkedes det mig at forblive reserveret så fantastisk var han da heller ikke, og blev det hele nu ikke lige lovlig snakkende; et opkog af hverdag og lommefilosofi? Men ak, så kunne jeg ikke holde stand længere, og nu, hvor alle 600 sider er læste, bliver jeg nødt til at insistere på mine initiale udbrud, i al deres massehysteriske banalitet: Karl Ove Knausgård er faktisk vor tids Proust, og hans stort anlagte selvportræt handler faktisk om mit liv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer