Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Man bliver fjollet

Faurschou giver os en snas af Ai Weiweis megaværk Sunflower Seeds. Men hvilken snas og af hvilket værk! Ai Weiwei hyrede 1.600 pottemagerspecialister i tre år til at lave flere end 100 millioner solsikkefrø i porcelæn
Faurschou giver os en snas af Ai Weiweis megaværk Sunflower Seeds. Men hvilken snas og af hvilket værk! Ai Weiwei hyrede 1.600 pottemagerspecialister i tre år til at lave flere end 100 millioner solsikkefrø i porcelæn
Kultur
7. januar 2011

Bedømmelse: 6/6

Faurschou giver os en snas af Ai Weiweis megaværk Sunflower Seeds. Men hvilken snas og af hvilket værk! Ai Weiwei hyrede 1.600 pottemagerspecialister i tre år til at lave flere end 100 millioner solsikkefrø i porcelæn. Hvert frø er blevet formet, slebet og malet i hånden. Og brændt i de gamle kejserlige ovne. Men ikke alle er røget til Tate i London, et halvt ton er endt i en bunke på gulvet i Store Strand- stræde, hvor de på mesterlig vis demonstrerer, hvad det er kunst kan, når det er aller-allerallerbedst: Iscenesætte og udspille komplekse situationer og følelser med redskaber, der er omvendt proportionelle i omfang.

Ved hjælp af noget så småt som et solsikkefrø ryger man lige lukt ned i moletjavsen på alt fra de kinesiske masser til påstået individualitet, Mao, kulturrevolutioner og så videre. Man føler sig helt fjollet, som om man står med en kineser i hånden, når man af den venlige assistent på galleriet får lov at holde et frø i hånden.

I Dust to Dust har Weiwei malet 5 - 7.000 år gamle vaser til støv, som han har hældt på glaskrukker og anbragt i en reol. Coloured Vases er de samme vaser, blot dyppet i fabriksmaling i skarpe farver. Han håner ikke blot de kinesiske myndigheders omgang med landet og dets værdier, han sviner dem til. Det er virkelig perfidt. Ligesom en gammel vase fra Han-dynastiet på Kristus' tid, som han har skrevet »Coca-Cola« hen over.

Det virker ikke, når Marco Evaristti gør det, og andre, der har eksperimenteret med lignende kunstneriske degenereringer af kulturelle værdier, er også for det meste endt som banaliteter. Men ikke her. Det går rent ind. Etisk, æstetisk og humoristisk.

Ai Weiwei hos Faurschou, St. Strandstræde 21, 1. sal, København til den 27. marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bo Holm Jacobsen

Et par supplerende regnestykker til meditationen:
En dansk kunsthåndværker kan måske fås til ca. 330.000 kr pr. år eller 1 million for de tre år. Værket ville derfor koste 1,6 milliarder i Danmark. Med 100 millioner frø er det 16 kroner pr. frø.
Så må man hellere outsource til Kina, eller afskaffe efterlønnen i 5 uger. Nu bliver jeg svimmel.

Jeg har lidt svært ved at se hvorfor det at smadre en 2000 år gammel kinesisk vase skulle Devaluere Evarisitis ide med at overmale Cobrakunst. I øvrigt en kommentar til Jorn som Jeg ihvertfald anser som særdeles relevant i en alt for tandløs kunstdebat.

Søren Mikkelsen

Hvor meget vil Faurschou have for froene?

Kan de koebes i loes vaegt?