Læsetid: 3 min.

Manual i fængselsflugt

Russell Crowe er i sit es som hverdagsdesperado i Paul Haggis' ellers noget instruktionsvideo-prægede flugtdrama 'The Next Three Days'
13. januar 2011

Quentin Tarantino har som en del af sit filmsyn konstateret, at det på det store lærred helt enkelt er sjovere at se en bil køre galt end bare at se den køre. Man fristes til at give ham ret efter at have set Paul Haggis' The Next Three Days, hvor der bruges meget tid på at planlægge en flugt, og man tager sig selv i at længes efter selve flugten.

Flugten, hvor alt det, som forsøges planlagt ned til den mindste detalje, uvilkårligt går lidt galt og dermed får liv i det drama, som i sekvenser står ret stille, mens vi sammen med vores hovedperson lærer at bryde ind i en bil med en tennisbold eller at fremstille en såkaldt bump key, som kan åbne alle låse.

The Next Three Days har ellers et stramt og konkret setup, som hurtigt får plottet i gang. En helt almindelig akademiker (Russell Crowe) tvinges til at transformere sig til ferm kriminel, fordi hans kone (Elizabeth Banks) bliver fængslet for et mord, hun erklærer sig uskyldig i. Da rettens vej svigter - og hun i desperation forsøger at tage sit liv - ser han kun en udvej: Selv at befri hende fra det topsikrede fængsel i Pittsburgh, som ingen tidligere er undsluppet fra. Hvordan man præsterer det, bruger filmen derfor naturligt nok meget tid på at skildre, og selv om Russell Crowe som altid er en fornøjelse at se på, bliver det efterhånden en smule sammenbidt og omstændeligt.

Problematisk star power

The Next Three Days er en genindspilning af debutanten Fred Cavayés franske thriller Pour Elle, som havde dansk premiere i sommer. Det skal indrømmes, at det var svært at vurdere genindspilningens umiddelbare spændingsgrad, når den franske film stadig var i blodet, for historien følger temmelig trofast forlægget indtil slutningen.

Paul Haggis' version kan ses som et gedigent, amerikansk flugtdrama, som tilbyder Russell Crowe en af de roller som både følsom og farlig fyr, han er mesteren i. Det ene øjeblik kan han levere lune og glimt i øjet over familiemorgenmaden. Det næste kan han let kejtet, men stålsat kaste sig ud i eksekveringen af en desperat plan. Filmen står og falder med, at vi kan lide hans selskab, og Crowe formår at holde interessen fanget, selv om den amerikanske udgave noget unødvendigt er blevet en halv time længere end den franske.

Crowes star power er imidlertid også et element, som får en vigtig del af det franske forlægs befriende tvetydighed til at fordufte. Er man for alvor i tvivl om, hvorvidt Crowe vil have succes med sit foretagende? Nej. Tror man, at hans kønne kone måske kan have begået mordet? Nope. Er det problematisk, at han bliver forrået i forsøget på at redde en uskyldig? Nej, kom så i gang! Der var mere tvivl og problematisering af handlingerne i originalen, og det gav nogle tiltrængte nuancer i en historie, som ellers let bliver lovligt målorienteret.

Utilsigtet udvanding

Filmens Alfred Hitchcockske spørgsmål om, hvorvidt en helt almindelig mand under pres kan udvikle sig til ferm kriminel, får heller ikke samme resonans, for det er jo Crowe. Kan han ikke alt?! Når hans stjernestatus og Paul Haggis' fokus på Pittsburghs politimænd frem for relationen mellem mand og kone således utilsigtet har udvandet en del af historiens indbyggede psykologiske drama, er der ikke andet at gøre end at læne sig tilbage og nyde, at Haggis kan skrive scener, som fungerer, og har sans for at få ting til at gå i hak.

Før han vandt en Oscar for multiplotdramaet Crash og instruerede In the Valley of Elah, var han feteret manuskriptforfatter til film som Million Dollar Baby, og han har siden bevæget sig mod actiongenren som forfatter på James Bond-filmen Casino Royal. Her bliver den ekstra halve time og det store budget bl.a. brugt på at levere afsluttende action, så også folk med Quentin Tarantinos filmsyn får noget med hjem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu