Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Anmeldelse: 'Vi bliver aldrig et normalt folk'

Det kan godt være at DR2 og kanalchef Arne Notkin ikke vil vise den kontroversielle israelske dokumentarfilm, Defamation. Men filmen er en fascinerende belysning af et dybt alvorligt dilemma
Det kan godt være at DR2 og kanalchef Arne Notkin ikke vil vise den kontroversielle israelske dokumentarfilm, Defamation. Men filmen er en fascinerende belysning af et dybt alvorligt dilemma
Kultur
8. februar 2011

Defamation, en halvanden times dokumentarfilm med israelsk instruktør, Yoav Shamir, og dansk producent, Karoline Leth, stammer fra 2009 og har været planlagt vist på DR2, men længe ligget på hylden hos kanalchef Arne Notkin. Der har været megen kritik af Notkins holdning ud fra en opfattelse af, at den går imod den fokusering på ytringsfriheden, som i så høj grad har præget dansk debat efter krisen med Muhammed-tegningerne.

Efter at have set filmen, har denne anmelder svært ved at forstå Notkins tilbageholdenhed - antisemitisk kan den kun kaldes af folk, der som visse dele af den israelske højrefløj tolker enhver kritik af den aktuelle israelske regerings politik som et udslag af 'neo-antisemitisme'. Det slående ved denne film er, at også de, der optræder med en kritisk holdning til den stærke fokusering på Holocaust som et led i forsvaret for aktuel israelsk politik, alle er jøder. Vi oplever her jøder, der enten selv har oplevet de nazistiske koncentrationslejre eller mistet deres forældre i dem, i voldsom indbyrdes konflikt om, hvordan man som jøde bør omgås fortiden og omverdenen i nutiden. Mest slående er det at opleve ortodokse jøders afstandtagen fra det, de opfatter som en dyrkelse af antisemitismen som fjendebillede - en rabbiner tolker det som sekulære jøders erstatning for religiøs praksis.

Polariseret debat

Filmens instruktør forsøger uden held at efterforske nogle af den jødisk-amerikanske organisation Anti-Defamation Leagues (ADL) eksempler på moderne antisemitisme - et fænomen organisationen opfatter som allestedsnærværende. Organisationens leder, Abe Foxman, mødes med ledende politikere i verden, ikke mindst dem som gerne vil tækkes USA, i tillid til den jødiske lobbys indflydelse i Washington. Dette ses ironisk nok af Foxman som et udtryk for en underliggende antisemitisk tendens, et udslag af en opfattelse af jøderne som et særligt magtfuldt folk - samtidig med at han betragter kritik af Israel som en 'politisk korrekt' måde i dag at udtrykke sin iboende antisemitisme.

Hans kritikere, herunder de jødisk-amerikanske forfattere til bogen The Israel Lobby, mener omvendt, at staten Israels optræden over for palæstinenserne avler ny antisemitisme og derfor er skadelig både for Israel, USA og jøderne generelt.

Filmen viser, hvordan det er muligt for de to forfattere at optræde i en paneldiskussion i Israel, inviteret af den venstreorienterede organisation Gush Shalom. Men portrætterer derefter en af de skarpeste kritikere af ADL, professor Norman Finkelstein, som angiveligt mistede sit universitetsjob efter pres fra ADL og i Israel oplevede både at blive fængslet og udvist. Filmen beskriver træffende Foxman og Finkelstein som to ekstremer blandt amerikanske jøder med en personlig relation til Holocaust.

Filmen er den sidste i en trilogi, som skildrer israelske værnepligtige under (Checkpoint, 2003) og efter (Flipping Out, 2007) militærtjenesten, og det meste af Defamation handler faktisk om et hold vordende værnepligtige, en blandet skoleklasses ekskursion til koncentrationslejrene i Polen, sluttende med et besøg i Auschwitz. Filmen stiller sig kritisk til den stærke fokusering på fortiden, hvad også nogle af eleverne gør, de erkender, at oplevelserne på turen er med til at gøre dem ufølsomme over for tilintetgørelse af arabiske hjem på Vestbredden. Et af filmens voksne vidner beklager til sidst, at »vi hænger fast i døden og derfor bliver vi aldrig til et normalt folk«. Men vi ser også den meget rejsende Abe Foxman på besøg i Auschwitz sammen med prominente repræsentanter for den israelske hærledelse og den israelske ambassadør i Polen - en klar understregelse af den nære forbindelse mellem ADL og det officielle Israel. Til sidst ses Foxman alene foran pigtråden kommentere den oplevelse, at han har gået her adskillige gange, første gange som barn under nazismen, men at han denne gang, hvor han gik sammen med repræsentanterne for den israelske hærledelse, følte styrke, håb og stolthed.

Filmen giver os således mulighed for at forstå også hans kamp og synspunkter, hvad enten vi deler dem eller ej.

Defamation kan købes sammen med magasinet Ekko fra 9. feb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niklas nivlaps@gmail.com

Det er jo helt skørt, at den film ikke kan vises. Klip bakkenbarterne Nordin, tag hatten af og lad os så se den in the name of peace and understanding!

FESTIVALS
Selection:
AMSTERDAM (International Documentary Film Festival - IDFA)
MONTREAL (RIDM Rencontres internationales du documentaire)
BERGEN (International Film Festival)
LONDON (Film Festival)
WARSCHAU (Film Festival)
SAN FRANCISCO (Jewish Film Festival)
SEATTLE (International Film Festival)
TEL AVIV (International Documentary Film Festival - DocAviv)
TORONTO ("Hot Docs" Canadian International Documentary Festival)
NEW YORK (Tribeca Film Festival)
PARIS (Cinéma du réel - Festival international de filmsdocumentaires)
BERLIN (Internationale Filmfestspiele - 39. Forum)

AWARDS
Asia Pacific Screen Award - Best Documentary Feature Film (26.11.2009)
Nominierung zum European Film Academy Documentary 2009 - Prix ARTE
MONTREAL, RIDM Rencontres internationales du documentaire / Camera at the Ready Award
KOPENHAGEN, CPH:DOX - international documentary film festival / Special Mention
FLORENZ, Festival die Popoli - International Documentary Film Festival / Best Documentary Award
PAJU, DMZ Korean International Documentary Festival / Grand Award
LONDON, Film Festival / Grierson Award for Best Documentary
WARSCHAU, Film Festival / Audience Award in the documentary category
ZÜRICH, Film Festival / Special Mention
PRIZREN, Dokufest - International Documentary and Short Film Festival / Special Mention
TRAVERSE CITY, Film Festival / Stanley Kubrick Award for Bold and Innovative Filmmaking
MADRID, "Documenta Madrid" International Documentary Festival / AudienceAward (3000 EUR)
NEW YORK, Tribeca Film Festival / Special Jury Mention

http://www.defamation-thefilm.com/html/home_english.html

Gennemført film! jeg kan kun varmt anbefalede den.

Hvorvidt israelerne bliver et "normalt" folk eller ej er alene op til den israelske befolkning. Monstro det er på høje tid at får sparket overklassen og deres håndlangere ud af Knesset - og så ellers vælge en statsleder som agerer overens med det israelske folk ønsker, en Mandela, Tutu, Chavez, Kirchner, Alleende, Arbenz, Mossadeqh, Lumumba, Castro-type.

Og hvis de 18 familier som styrer 70% af Israels BNP ikke følger trop, så beslaglæg deres tilranede værdier og send dem lukt i fangekældrene. Det kan ikke passe de rige svin foretrækker et apartheidregime, en farce af et demokrati, nul ytringsfrihed, sanktioneret mord og udsultning af de få resterende folkemordsoverlevere der er tilbage - blot så de kan sidde på deres fede røv og tjene endnu flere penge.

Eller gør som egypterne som også sulter og er trætte af et korrupt regime.

Eller stil jer op i en massedemonstration sammen med palæstinenserne og fortæl omverdenen og familiernes sindslidende CEO Mr Netanyahu, tear down this wall!.

Hørt!

Kristina Jensen

Hvis der er nogen, som ser den bliver sendt, så ville jeg rigtig gerne se den.

Jeg kan anbefale bogen http://www.saxo.com/dk/item/det-moderne-palaestinas-historie.aspx , som tager et palæstinensisk udgangspunkt for komflikten.

Denne film på som sagt vist på svensk TV1 forleden dag; en film som er totalt fremragende. Og som netop også forholder sig med en vis kritisk distance til eksempelvis Noel Finkelstein. Og viset, at en engelsk histore-professor som i Israel siger, at Israel har besat Vestbredden, bliver frosset ud af det gode selskab - i Israel. Ironisk nok bliver han her i Vesten anset for en højre-orienteret støtte af Israel....

Interessant er også, at han taler med en rabbiner i Kiev, som siger, at de religiøse, de har ingen problemer med deres identitet som jøder. Og et overfald skete ikke fordi manden ville overfalde en jøde, men fordi ham der blev overfaldet, var teknisk direktør. Sekulære jøder, mener rabbineren, har problemer med deres identitet - derfor hæger de sig fast i deres jødiske identitet via en identifikation med Israel og hvad deraf følger.

Stærkest står nok skoleklassens besøg til Auschwitz;
Israel (og det israelske folk) ser ud til at hæge sig fast i fortiden. Landet har, måske med rette, viser filmen, den opfattelse, at alle er ude efter dem. Og derfor må man slå først. Præcis sådan siger en af de unge piger til sidst i filmen: 'israels fjender er overalt. vi må gøre alt hvad vi kan for at forsvare os mod dem. Og slå dem ihjel først - om nødvendigt.'

Og ja, Israel som stat, men også som mentalitet, synes at hænge fast i fortiden. Hvis Israel var et menneske, ville man sikkert anbefale det at gå i intensiv traume-terapi for at blive afklaret ifht. hvordan det kunne ske, denne Holocaust, dette brændoffer. På mig virker det som om Israel hele tiden og igen stiller spørgsmålet 'hvordan kunne det ske?'

Og svaret på det er ikke hverken nemt eller let, og kan ej heller forklares med modpartens ondskab, men måske nok med mennesker, der gjorde onde ting.

Filmen 'defamation' viser også mennesker fra freds-bevægelsen og tidligere kz-fanger protestere over staten Israels handlinger overfor palæstinsenserne.

Den burde ligge på SVT's hjemmeside; desværre kan man ikke se den (mener jeg?) da man skal bo i Sverige for at kunne se den. (noget med ophavsret mm)

Israel er det land i verden, der er ypperst med hensyn til udvikling af den nødvendige teknologi, vagt- våben- og overvågningssystemer, til brug for et liv i gatede communities og ikke mindst har de stor erfaring med den psykologi, der er nødvendig for at leve et sådant liv. Israel har fat i fremtiden og de forsøger at forme fremtiden til gavn for deres spidskompetencer.

Kristina Jensen

Tusind tak Johannes :-)

Tom W. Petersen

Når elever i en israelsk skoleklasses reaktion på et besøg i Auschwitz er, at "de erkender, at oplevelserne på turen er med til at gøre dem ufølsomme over for tilintetgørelse af arabiske hjem på Vestbredden", så kan det næppe blive mere håbløst.

Michael Larsen

Naturligvis vil Notkin ikke sende "Defamation", hvis han på nogen måde kan undgå det. Filmen er jo tilsyneladende et opgør med den zionistiske offermyte, som Notkin og kanalen utrætteligt promoverer ved stort set konstant at reservere sendefladen på kanalen omkring kl. 18 til en uendelig række af udsendelser om 2. verdenskrig, Hitler eller noget andet som har med Holocaust at gøre.

Lars Witzansky
Kristina Jensen

Tak Lars :-)

Filmen kunne sagtens forkortes til 30 min og være en udsendelse af Dokumania på DR2 værd.

Offerrollen klæder ingen og at denne rolle fastholder israelernes ret til at smide palæstinenserne ud af deres land, er forkasteligt. Jeg husker da også at være blevet indpodet med denne moral overfor jøderne i folkeskolen og netop derfor er en dokumentar som denne vigtig.

Så. Vågn nu op Information. Vi skal have dette link på forsiden, og så skal I gøre noget reklame for filmen, og problematisere dette emne.
I brugte spalteplads på Helle Thornings ikke-skattesag. Her er noget! Belys det! Er det nogen forbindelse via evt. en zionistisk forening i Danmark og Notkin og DFfer Søren Espersens hustru? Kan det lægges til side som konspirationsteori eller hvad.
Hvis ikke vi får oplysninger opfinder vi jo blot myter selv. Er det det, der skal styre vores land?
I får 3 mia. kr. i statsstøtte - penge vi har indbetalt - yd noget nu!

Tak Til Karsten Fledelius for igen at gribe fat i en vigtig der måske ellers var blevet glemt. Kan filmen købes over nettet monstro?

@ Lars Dahl: Jeg vidste ikke dette med statsstøtten, kan du evt dokumentere at dette blad modtager 3 mia? Jeg vil ikke for at poleminsere, jeg anede bare ikke at det forholdt sig sådan.

Michael Gudnæs

@ Finn: 3 mia til Information, det ville ellers ikke være dårligt. Avisen kunne vel trykkes med bladguld i stedet for tryksværte for de penge. Men mon ikke snarere der er tale om DR's samlede budget?

DR2 viser en israelsk film, som stiller spørgsmålstegn ved eksistensen af den moderne antisemitisme.

DR2 viser filmen til april.

http://www.information.dk/telegram/259061

Anne Marie Pedersen

Jeg så filmen i går. Den er da god. Jeg synes det skræmmende ved filmen er fortællingen om den fyrede professor, som ikke kan beholde sit job efter bogen om den israelske lobby. Det er da et ægte angreb på ytringsfriheden.

For et er, at der findes mennesker som har mærkelige holdninger - noget andet er, at man ikke kan udgive en bog uden at blive fyret. Det medfører jo netop selvcensur blandt andre.

den fyrede professor Anne Marie P omtaler:

Norman G Finkelstein

http://www.normanfinkelstein.com/

Norman G. Finkelstein received his doctorate in 1988 from the Department of Politics at Princeton University. For many years he taught political theory and the Israel-Palestine conflict. He is currently an independent scholar.

Finkelstein is the author of five books which have been translated into more than 40 foreign editions:

Beyond Chutzpah: On the misuse of anti-Semitism and the abuse of history
(University of California Press, 2005; expanded paperback edition, 2008)

The Holocaust Industry: Reflections on the exploitation of Jewish suffering
(Verso, 2000; expanded paperback edition, 2003)

Image and Reality of the Israel-Palestine Conflict
(Verso, 1995; expanded paperback edition, 2003)

A Nation on Trial: The Goldhagen thesis and historical truth
(with Ruth Bettina Birn) (Henry Holt, 1998)

The Rise and Fall of Palestine: A personal account of the intifada years
(University of Minnesota, 1996)

He has just completed a new book entitled
A Farewell to Israel: The coming break-up of American Zionism, to be published in 2009.

http://www.normanfinkelstein.com/

Norman Finkelstein, the controversial Jewish American academic and fierce critic of Israel, has been deported from the country and banned from the Jewish state for 10 years, it emerged yesterday.

http://www.guardian.co.uk/world/2008/may/26/israelandthepalestinians.usa

En lille korrektion er på plads her.

Karsten Fledelius: "Hans kritikere, herunder de jødisk-amerikanske forfattere til bogen The Israel Lobby,..."

Stephen Walt og John Mearsheimer som skrev bogen 'The Israel Lobby' er ikke Jødiske.

Nu viser DR2 den så tilsyneladende til April.

I mellemtiden kan den, som så meget andet, findes gennem en simpel søgning på http://torrentz.eu eller andre søgemaskiner.