Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ministerier på glidebane

Den danske centraladministration presses mod en kraftig politisering. Det fremgår af en indsigtsfuld skildring af Slotsholmen i det 10. år efter VKOs systemskifte
Kultur
30. marts 2011

Det er en myte i medierne, at folk ikke interesserer sig for det offentliges administrative indretning. Emnet er for kedeligt, lyder redaktionernes visdom.

Derfor kunne makkerparret Fogh & Løkke i forholdsvis ubemærkethed gelejde deres VKO-flertal til at gennemføre, hvad der pralende blev kaldt danmarkshistoriens største administrative reform: Fjernelse af amterne, storsammenlægning af kommunerne, sidenhen fulgt op med tilsvarende reformer af politi, domstole og hospitalsvæsen. Kun folkekirken fik lov til at beholde sin middelalderligt grundede opbygning.

Inden for det samme åremål er foregået ganske drabelige ændringer i rigets centrale forvaltning uden at det har ført til andet end pletvise medienedslag i forbindelse med skandaler.

Derfor er der grund til at hilse velkommen, at Susanne Hegelund og Peter Mose fortsætter det afdækningsarbejde, som de indledte i 2007 med Håndbog for statsministre. Deres nye guide til de centraladministrative udviklinger har de kaldt Javel, hr. minister Topembedsmænds magt og ministres afmagt.

Titlen spiller på den britiske tv-serie Yes, Minister. Undertitlen er ikke helt retvisende. For også i tv-serien er det ind i mellem ministeren, der har fat i den lange ende. Det afhænger af magtspillets styrkepositioner og kringlede forløb.

Herrer i eget hus

Frem til og med Poul Schlü-ters regeringer 1982-93 var den danske model den, at de enkelte fagministre temmeligt meget var herrer i eget hus, og de udøvede herskabet sammen med deres departementschef, sådan som nu gemytterne tilsagde. Nogle ministre sad så generationslangt på deres poster, at de opsamlede større viden om de faktiske for-hold og forhistorier end de fleste af deres embedsmænd. Den radikale Bertel Dahlgaard begyndte sin ministerkarriere i 1929, og han sluttede den først i 1961. I de perioder, hvor Dahlgaard ikke var minister, overvågede han sine ressorter fra fremskudt post i Folketinget.

Statsministeren blev kun blandet ind, hvis fagministre kom op at toppes. I kriseperioder kunne Finansministeriet søge at styre. Hvor langt det lykkedes, afhang af finansministerens opbakning fra statsministeren. (Deri bestod finansminister Knud Heinesens lidelseshistorie under Anker Jørgensens socialdemokratiske regeringer.)

I Poul Schlüters senere regeringsår begyndte systemet at knirke. Skatteminister Anders Fogh Rasmussen insisterede på at oprette sit eget Skattepolitisk Sekretariat omtalt som SS af de embedsmænd og det Finansministerium, som Fogh ikke ville underkaste sig.

Skred under Nyrup

Med Nyrup gik udviklingen i skred. Han satte partigængere til at bestyre sit forhold til medierne, hvad der blev en belastning af kommunikationen. Nyrup blandede sig langt ind i fagministerierne, bl.a. med påskud af, at han skulle være rustet til topmødedrøftelser med sine EU-chefkolleger. Nyrup skiftede hyppigt ud blandt sine ministre og lod samtidig sin kyndige finansminister Lykketoft og hans regnedrenge gå i sulet på fagministeriernes budgetter.

Efter VKO fik magten i 2001, er alle disse udviklinger drabeligt forstærket. Statsministeriet detailstyrer, Finansministeriet skærer og filer, ministrene er udstyret med personlige rådgivere. Departementscheferne og deres embedsmænd har valget mellem at tilpasse sig eller fortrænges.

Udviklingen er kommet så langt, at den næppe kan vendes under en kommende S-ledet regering. Man kan snarere forudse en forstærket tendens til politisering af centraladministrationen.

Det ville være gunstigt for folkestyret, hvis nogen tog en dyb indånding og spurg-te, hvor vi egentlig er på vej hen. Og om vi virkelig ønsker en amerikanisering af Slotsholmen.

Til sådanne overvejelser er Hegelunds og Moses bog en prisværdig opgørelse af en foruroligende status.

Susanne Hegelund og Peter Mose: Javel, hr. minister Topembedsmænds magt og ministres afmagt. 288 s. 300 kr. Gyldendal. Udkommer i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her