Læsetid: 4 min.

Den skrøbelige tro og den sarte skønhed

Debutskiven fra Hymns From Nineveh, alias Jonas Haahr Petersen, sætter gang i tvivlen, troen, uroen og de helt store spørgsmål hos vor opspændte amatørteolog, der i øvrigt agerer musikkritiker i sin sparsomme fritid
Debutskiven fra Hymns From Nineveh, alias Jonas Haahr Petersen, sætter gang i tvivlen, troen, uroen og de helt store spørgsmål hos vor opspændte amatørteolog, der i øvrigt agerer musikkritiker i sin sparsomme fritid
21. marts 2011

Hvornår var det lige, skønhed blev en suspekt størrelse? Ikke for det – den er af natur bedragerisk og desorienterende, sidder man således sammensunket i sin egen ruinagtige fysiognomi i nærheden af et meget smukt menneske, kan man ikke lade være med at tænke på, hvilke fejl og mangler vedkommende bare må besidde, samtidig med at man snapper efter vejret af ærefrygt, ansigt til ansigt med skønhed i ren form. Med »man« mener jeg altså »jeg«, thi der findes dem, som er kolde i røven overfor den slags. Ikke jeg.

Jeg vil gå så langt som at sige, at det kan påvirke mig negativt i den forstand, at det jeg finder smukt skal gøre sig en ekstra anstrengelse for at jeg også finder det interessant.

Der er vel en grund til, at ordet »skønmaleri« er negativt ladet. Men som min fader sagde til mig engang, hvor vi dyrkede en Renoir-udstilling sammen, og jeg kommenterede, at det var nogle ret bredrøvede madammer, denne yndede at portrættere au naturel:

»Skønhedsidealet ændrer sig uafbrudt, min dreng.«

Det har så ikke ændret sig i mit favør endnu, men så trøster jeg mig med Leonard Cohens ord om at »we are ugly, but we have the music...«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gorm Petersen

Folk der kan producere sådan noget - og de der gider høre det har een ting til fælles.

De har glemt at tage deres lykkepiller.