Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Elsebeth Egholm skifter spor

Den danske bestsellerforfatterinde kommer godt fra start i ny og dyster krimiserie
Kultur
8. april 2011

Var det ikke, fordi Elsebeth Egholm afvikler sin historie så effektivt og har så fint et greb om sproget, ville man nok studse over, hvor dårligt plottet i hendes nye roman hænger sammen. Tre hundes nat er titlen, og den indleder en ny serie som opfølger til Egholms uhyre populære seks bind om Aarhus-journalisten Dicte Svendsen.

Dem har jeg ikke læst, men bogens bagsidetekst oplyser, at hovedpersonen i den nye serie er søn til samme Dicte Svendsen. Peter Boutrup, som han hedder, er også klar til at starte på en frisk efter en trist opvækst og et fængselsophold, men allerede i andet kapitel indhenter fortiden ham, og kort efter finder han et lig på stranden nær sit hus.

Den eneste nabo i miles omkreds har fulgt efter ham og ser ham derfor finde liget, der tilfældigvis binder de to skæbners dramatiske fortid sammen.

Felix, som hun hedder, har mistet sin mand og datter i en helikopterulykke over Kattegat, og manden viser sig at være involveret i narkoforretninger med ham, der i sin tid var skyld i, at Peter røg fire år i fængsel.

Alt det får vi først at vide senere, men det er sådanne anstrengte konstruktioner, der driver plottet og derfor også gør det knapt så troværdigt. Der er andre af slagsen, men nok om dem, for Tre hundes nat demonstrerer også, hvorfor Egholm er blevet så anerkendt en krimiforfatter, som tilfældet er.

Smukt og grimt

Dramaet udspiller sig i og omkring Grenå, hvor også en 18-årig kvinde er forsvundet. Hun frygtes druknet, og mens Peter og Felix forsøger at lære hinanden og deres hemmeligheder at kende, forsøger den mandhaftige dykkerpige Kir og den lokale strømer at hjælpe det tilrejsende efterforskningshold fra Aarhus med at finde den forsvundne unge kvinde.

Der veksles fermt mellem persongalleriet og de for-skellige handlingsspor i korte, nærmest filmiske kapitler, som naturligvis hver især afsluttes på dramatisk vis. Af den grund er de Tre hundes nater svær at lægge fra sig.

En anden årsag er, at langt de fleste af de optrædende rent faktisk minder om levende væsener med gode og dårlige sider, som de og Egholm, heldigvis ikke sådan går og praler med.

Eksempelvis antydes det indledningsvis blot, at Peter har gjort noget alvorligt, da han på en jagt med sin arbejdsgiver rækker våbnet tilbage uden at skyde kronhjorten, han har i sigte, med ordene: »Du skal ikke have problemer på grund af mig.«

Det samme er tilfældet, da den lokale strømer hilser på chefen fra Aarhus (der også er hans tidligere elskerinde) og er lettet, fordi hun »vidste ikke noget«. Om hvad?

Læg dertil det spændstige sprog og de atmosfæremættede beskrivelser af både smukt og grimt på Djursland, og resultatet er en absolut anbefalelsesværdig, dyster og medrivende kriminalroman.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her