Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Elsker hverandre og Glomdalsbruden

Kultur
28. april 2011

For et par uger siden udkom fire af Carl Th. Dreyers danske film for første gang på dvd blandt andet Ordet og Gertrud og nu kommer to af hans tidlige film på både dvd og Blu-ray. Det drejer sig om Elsker hverandre (1922) og Glomdalsbruden (1926), som er en del af Det Danske Filminstituts serie med Danske Stumfilmklassikere, og som Dreyer lavede i hhv. Tyskland og Norge. Af de to er Elsker hverandre den mest spændende. Det er en barsk affære om pogromer i Rusland i 1905, hvor russiske jøder kommer i klemme mellem den gryende revolution og det gamle styre, som forsøger at redde sit eget skind ved at iscenesætte en brutal etnisk udrensning. Elsker hverandre er en på mange måder moderne film, der byder på masser af (melo)drama og, trods det svære emne, en solid portion humor. Billedsiden er flot restaureret og består hovedsageligt af faste indstillinger, men et par gange panoreres der effektivt, og filmen er dygtigt og dynamisk klippet, ikke mindst mod slutningen, hvor dramaet bare vokser, mens den unge jødiske kvinde Hanne-Liebe, der er en af hovedpersonerne, for alvor bliver truet på livet. Med udgivelsen følger en lille booklet, som fortæller om begge film.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her