Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Eventyrlige små tryk

Det er nok middel-alderen og den tidlige renæssance, der skal trække én i kobberstik-samlingen for tiden
Kultur
15. april 2011

3 stjerner

Tizian har anbragt det røde hav lige uden for en middelalderby. Havet har netop delt sig, Moses og israelitterne er sluppet igennem og over på den anden side, men da Farao prøver at følge efter ham, bliver han opslugt af bølgerne. Middelalderbyen er ikke det eneste, der slår én ved værket. Det er også lavet af seks stykker papir, der er sat sammen, fordi man på det tidspunkt ikke havde papirstykker, man kunne trykke på, der var større.

Ellers gælder det nu mest om for træsnitterklubben at kunne skære i noget, der er så småt som muligt. Her er de mest eventyrlige små tryk, hvor man vitterligt fascineres af den tekniske kunnen. F.eks. i en række avisillustrationer, hvor man godt nok havde et fotografi af det, man ville vise, men man havde ingen anelse om, hvordan man fik fotografiet over på avisen. Så derfor skar man da bare lige billedet i træ!

Træsnit fra Dürer til Tal R er en lille og pædagogisk udstilling, der viser træsnittets historie. Vi begynder med Schöns lille perle fra 1538 af et landskab og en hjort, der pludselig viser sig også at indeholde et småpornografisk motiv, når man ser det fra siden.

Indenfor på værkstedet

Herefter går det over stok og sten med tapet, bogillustrationer, bibelillustrationer, tegneserier og masser af Tal R. Tal har inviteret indenfor på værkstedet, og uanset hvor smukt han engang imellem kan få motiverne til at balancere, så er det altså de gamle mestres tekniske overlegenhed, der løber med opmærksomheden.

Undertegnedes favorit er den lille reklamesag fra Hans Lützelburger, der viser 40 mand i kamp, og et diskret skilt på jorden i venstre hjørne, med initialerne H.L., som to af mændene peger på.

Medmindre træsnit har en helt særlig betydning for én, så er det nok middelalderen og den tidlige renæssance, der skal trække én i kobberstiksamlingen for tiden. Det er immervæk mere interessant at se de gamle dages seksualnormer og helte, end at se hvordan man retter en fejl eller lægger farve på et tryk.

Husk børneværkstedet, hvor der både er træsnit, kartoffel og gummistøvletryk.

'Træsnit fra Dürer til Tal R'. Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, København, til den 4. september

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her