Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Flugt og fortrængninger

Manden står for skud i Leif Davidsens nye novelle-samling, der byder på både drama og intelligens
Dramaer. En hjemsendt soldat, der har slået ihjel, kører taxa; en mand mister både golfsving og konen på et øjeblik og en bror begraver sin bror. Leif Davidsens nye noveller er både medrivende begavede og velskrevne.

Dramaer. En hjemsendt soldat, der har slået ihjel, kører taxa; en mand mister både golfsving og konen på et øjeblik og en bror begraver sin bror. Leif Davidsens nye noveller er både medrivende begavede og velskrevne.

Henrik Pyndt Sørensen

Kultur
15. april 2011

Leif Davidsens Utahs bjerge og andre historier handler om mænd. To af de 12 noveller har godt nok en kvinde i centrum, men de er begge båret af den mandhaftige trang til eventyr og den undren over vores evne til fortrængninger, der kendetegner ikke blot resten af samlingens hovedpersoner, men også forfatterskabets mænd i øvrigt.

Mest udtalt er det i første del, der indeholder samlingens fem stærkeste tekster. I »Smartphones« forsøger en hjemsendt soldat at få det til at fungere med sin kæreste, som han er godt forelsket i. Hun arbejder og bor i København, mens han bor i Aarhus, hvor han kører taxa, også om natten, for han har »af og til svært ved at sove«.

Denne antydning af, at der er noget galt, følges op kort efter, da han fortæller, at han har dræbt en fyr i Afghanistan, men at psykologen mente, at han var kommet godt over det.

»Jeg havde lært at tøjle min hidsighed, som idioten sagde. Der er heller ingen grund til at snakke så meget om noget, man ikke kan gøre noget ved,« konkluderer fortælleren selv.

I stedet handles der til slut i en dramatisk finale af den slags, Leif Davidsen langsomt, sikkert og ved antydningens og det fine sprogs kunst bygger op til i alle sine noveller.

Undervejs måles og vejes de værdier, vor tids mand lader sig styre af. Mest traditionelt i »En fighter kom til byen«, hvor en ældre mand besøger sin barndomsby for at begrave den storebror, der et halvt århundrede tidligere endte som offer for en hel landsbys fascination af boksning.

Brødrenes far mente, at boksning gjorde skravl til mandfolk, mens byens avisredaktør gjorde sig til talsmand for at lade unge mænds naturlige aggressivitet få afløb i en boksering. Spørgsmålet er blot, om de og resten af byens mænd var, ja, mænd nok til at vurdere den slags. Tydeligvis ikke slås det fast i den bevægende afslutning.

Golf og utroskab

I »Golfsvinget der forsvandt« skrues tiden frem til mænd af vor tids generation, der insisterer på at opføre som drenge langt op i voksenalderen. Her handler det om en fyr, der, som det udtrykkes i novellens første sætning, »mistede sin kone og sit golfsving samme dag«.

Da det går op for hovedpersonen, at de to ting måske hænger sammen, fordi en af hans golfkammerater går i seng med hans kone, gennemfører han en udspekuleret hævn, som han synes at slippe af sted med. Men så dukker en ny golfkammerat op ...

Fortiden og ikke mindst fortidens tvivlsomme gerninger kan man nemlig ikke sådan rende fra i Leif Davidsens univers. Det erfarer den privilegerede dr. med i »Julekort fra fortiden«. Han og hans kone gør sig klar til to gode år i USA, hvor han skal forske, da han pludselig bliver kaldt til samtale hos PET, der på opfordring fra amerikanske kolleger skal bede ham forklare sine studiebesøg i det gamle Sovjetunionen.

Det, mener han ikke, er nødvendigt: »Jeg har aldrig villet have noget med jeres verden at gøre, Jeg foragter den. Jeg hader militær, vold, krig, spioner, løgn og bedrag.«

Pointen er naturligvis, at han er en del af den verden, netop fordi han så stædigt og naivt har opført sig som en uansvarlig dreng, der tror, han kan handle uden konsekvenser. 25 år efter må han betale prisen, som også andre danske mænd i udlandet må gøre det i samlingens anden del, der understreger, at løgnen og fortielsen er noget nær en dansk folkesygdom.

Samlingens sidste del reducerer de fleste mænd til kujoner og skvat. Blandt dem ægtemanden i titelnovellen, der bagbundet må se til, da hans kone skyder og dræber sig ud af sit krigstraume.

Vi må således konstatere, at vor tids kvinder er lige så ferme til at drikke øl, læse landkort, drage i krig, fortrænge og handle voldsomt iført iturevet T-shirt, som mænd kan.

Og ja, det er trods alt en lettelse efter at have været i selskab med så mange voldsmænd, charlataner, forbrydere og drengerøve, som tilfældet er i Leif Davidsens medrivende, begavede og velskrevne noveller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her