Læsetid: 6 min.

Kolonisering af fortiden

Vagn Lundbye mener at vide, hvordan kvinder 'i virkeligheden' tænker og føler, og hvordan de islandske sagaer 'oprindelig' lød
8. april 2011

Eventuelle læsere af Vagn Lundbyes nye bog såvel indenads- som højtlæserne gør klogt i på forhånd at kaste smålige hensyn til smag over bord. Vi skal ud på dybt vand i selskab med en modig forfatter, der aldrig er gået af vejen for krævende udfordringer og ofte frækt har udfordret vores forhåndsforventninger.

Hvad der denne gang har inspireret Vagn Lundbye, er en oplevelse, han deler med ret mange, af, at de islandske slægtssagaer rummer en mere eller mindre undertrykt viden om kvinder og deres kræfter: Unn den Dybsindige eller Tænksomme i Laxdæla saga, Gudrun i samme fortælling, Halgerd i Njals saga, Helga den Fagre i den lille saga om Gunløg Ormstunge er blot fire ud af en række markante kvindeskikkelser, som på den ene side er aktivt handlingsskabende, men på den anden side alligevel bipersoner, der eksempelvis aldrig har skænket den enkelte saga dens navn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu