Læsetid: 3 min.

Sæson for fugletræk, sang og sex

Ti år efter 'Korrektioner' er Jonathan Franzen tilbage med endnu en stor samtidsroman, der stiller spørgsmål ved de amerikanske værdier
15. april 2011

Frihed koster. Det kan eksempelvis få konsekvenser, hvis vi er vores mand eller kone utro, og vil vi indføre frihed og demokrati på den anden side af jorden, bliver vi tilsyneladende nødt til at slå ihjel undervejs. Det, du kalder for frihed, kolliderer med andre ord ganske ofte med, hvad jeg kalder frihed, og for at det ikke skal gå helt ad helvede til, har det vist sig ganske gavnligt, at vi bliver enige om at følge et mere eller mindre udtalt regelsæt, der i sagens natur indskrænker vores frihed.

Det lyder jo fornuftigt nok skulle man mene, men det gør de bare ikke alle steder i USA, hvor begrebet frihed efterhånden er blevet brugt som argument til alt fra retten til at asfaltere naturen for at tjene penge på byggegrunde til for enhver pris at undgå at stavnsbinde befolkningen til en offentlig sygesikring.

Dette paradoks er præmissen for Jonathan Franzens nye roman, Frihed, der tegner et billede af en udbrændt og spændt nation på stædig jagt efter personlig og økonomisk frihed.

Oprør mod dessert

Som den efterhånden 10 år gamle Korrektioner lader forfatteren også denne gang sin revurdering af USA's falske myter og skridende værdier udspille sig hos en enkelt familie, der følges over et par årtier.

Walter og Patty Berglund bor i en forstad i Midtvesten med deres to børn, Jessica og Joey. Han er jurist, arbejder for 3M og cykler til og fra arbejde, mens hun går hjemme og passer hus, have og børn. Familien er på mange måder en mønsterfamilie af den slags, alle i nabolaget ser op til hvis de da ikke i det skjulte misunder dem deres liberale indstilling til børneopdragelse, deres økologiske indkøb og deres mentale overskud. Men da Joey begynder at få sin egen vilje og vil bryde båndene til specielt sin mor, begynder tingene at gå galt for familien Berglund.

I første omgang på uskyldig vis, som da Joey nægter at spise dessert, hvortil Patty udbryder, »dessert er altså en vigtig del af madpyramiden, lad os nu lige ta' det lidt roligt her«, eller da Joey ikke længere må sælge dårlige ure til overpris til sin kærestes skolekammerater, da det bliver forbudt af skolens nonner. Det, mener Joey, er unfair.

»Du udnyttede et smuthul i reglerne, og de lukkede det. Kunne du ikke have forudset det?« siger Walter, der understreger, at det ikke er en rettighed at tjene penge. »Du solgte noget skrammel, som de piger faktisk ikke rigtig har brug for, og som nogle af dem sikkert heller ikke har råd til at købe. Det er derfor, der er regler for, hvad man må have på i Connies skole for at være fair mod alle.«

Flugt og sex

Senere flytter parret til Washington, hvor Walter får job i et firma, hvis dagsorden han i det skjulte modarbejder for at bevare naturen til glæde for de fugle, han elsker men til ærgrelse for de 200 mennesker, der i så fald skal flytte fra det område, han har udset sig. Patty indleder en affære, og i det hele taget begynder fortidens traumer i Wal-thers tilfælde en alkoholisk, voldelig far, i Pattys tilfælde en voldtægt og en fraværende mor at få tag i ægteparret, hvis konkurrencelyst og trang til selvhævdelse truer med at splitte alt, hvad de har stræbt efter og bygget op. Familien Berglunds private drama udspiller sig på et episk kanvas, der afspejler USA i 00'erne. Krig, magtkampe og krise i alskens afskygninger rumsterer i baggrunden af Jonathan Franzens apokalyptiske portræt af et samfund, hvor alle er med til at fyre kul på det lokomotiv, der kører stadig hurtige mod afgrunden, fordi ingen hverken konservative eller liberale kan sige sig fri for lysten til at glemme både forpligtelser og moral, når friheden lokker i form af penge eller sex, og hævntørsten i øvrigt driller ens ego.

Resultatet er en overraskende let læst og meget humoristisk samtidsroman med masser vid, indignation og litterær tyngde. Afsnittene om Joey, der fortsætter kursen mod højre, og detaljerne i Walters økologiske afstikkere hvor veloplagte og velresearchede de end er blegner i forhold til den indsigtsfulde og empatiske skildring af et moderne ægteskab, der i en »sæson for fugletræk, for flugt, sang og sex«, som det hedder i Mich Vraas gode oversættelse, truer med at gå i stykker.

Men ikke alt kan jo være lige godt i en roman, der vil så meget, som tilfældet er med Frihed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu