Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Spændinger i Sevilla

Afslutning. Robert Wilson skruer helt op for ambitionerne i sidste del af sin kvartet om forbrydelser og straf i Andalusien og Europa
Scenen. Robert Wilson har med 'Rekviem i Andalusien' skrevet en ambitiøs kriminalroman, hvori Europas politiske og sociale spændinger udspiller sig i det på én gang dystre og smukke Sevilla.

Scenen. Robert Wilson har med 'Rekviem i Andalusien' skrevet en ambitiøs kriminalroman, hvori Europas politiske og sociale spændinger udspiller sig i det på én gang dystre og smukke Sevilla.

Marcie Jan Bronstein

Kultur
29. april 2011

Der mangler intet i Robert Wilson Rekviem i Andalusien, der afrunder forfatterens serie om den intelligente og moralske kriminalinspektør Javier Falcón. Faktisk er der lige ved at være for meget. Det er på den anden side til at forstå, for tilbage i marts 2004 eksploderede 10 bomber som bekendt på en banegård i Madrid, hvor 191 mennesker blev dræbt.

På det tidspunkt var britiske Robert Wilson godt og vel halvvejs i sin såkaldte Sevilla-kvartet, og Spaniens nye dramatiske skæbne kunne forfatteren naturligvis ikke sidde overhørig, når ambitionen var at portrættere spændingerne i den andalusiske hovedstad, hvor der bor mere end 6.000 mennesker med arabisk baggrund.

Uden at miste duften af Sevillas appelsiner fik serien pludselig et skær af international thriller over sig startende med Mordere i skjul. Heri sprænger en bombe og dræber både kvinder og børn. På tv forsikrer en indædt Falcón alle om, at han nok skal fange de skyldige, som menes at befinde sig i byens store islamiske miljø. Det er imidlertid endnu ikke sket, da romanens sidste side vendes.

MI5 og russisk mafia

Rekviem i Andalusien tager sin start 14 dage efter, hvor en russisk gangster dør i et trafikuheld på en motorvej mod Jerez og efterlader nye spor i terrorsagen i sit bagagerum.

Falcón får ansvaret for efterforskningen og er derfor hurtigt fanget i en affære, der involverer den russiske mafia, islamiske terrorister, en gådefuld CIA-agent, et sært internationalt forretningsimperium drevet af genfødte kristne, et par irriterende MI5-funktionærer og ikke mindst en varm affære med kvinde, der midt i det hele får sin søn kidnappet.

Falcón ved ikke, hvem der står bag det sidste, men han formoder, at det er en af de to rivaliserende russiske gangsterbander, der kæmper om penge fra narkohandel og prostitution på den spanske solkyst.

Falcón er ikke tvivl om, at drengen er kidnappet, fordi han selv er for tæt på sandheden i en af de mange sager, han arbejder på, og da kidnapperne derfor beder ham udlevere de kompromitterende film, der blev fundet i den russiske gangsters bagagerum, indvilliger han i at gøre det ...

Soldat i den hellige krig

Det giver god mening at lade Europas politiske og sociale spændinger udspille sig i det på én gang dystre og smukke Sevilla: I byens store ghettoer trives fattigdom og narkohandel side om side med flamencomusikken og vold; Andalusiens lokalpolitikere står i kø for at aftjene fængselsstraffe for korruption, og lidt længere sydpå slås illegale indvandrere fra Nordafrika for at komme i land med livet i behold, mens den russiske mafia sælger både kvinder og kokain til rige forretningsfolk og fulde turister.

Wilson formår at integrere alt dette på ferm vis uden at løfte skolemesterpinden ret højt, og speciel bevægende klang er der i afsnittene om Falcóns ven, marokkaneren Yacob, der er endt som spion for den spanske regering, men nu presses af de ekstreme muslimer, der har indrulleret hans søn som soldat i deres hellige krig.

Til slut er det om at holde tungen lige i munden, for Javier Falcón får ikke tid til at slappe af i dette medrivende drama, men læserens tålmodighed belønner sig: Robert Wilson har med Rekviem i Andalusien skrevet en pokkers ambitiøs kriminalroman, hvis uanstrengte prosa, atmosfærefyldte kulisser og detaljerigdom danner en solid bund for et komplekst og tankevækkende plot.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her